• Informacje na temat:

    ile nalezy piec antrykot wolowy

Przepisy na temat: ile nalezy piec antrykot wolowy
Artykuły na temat: ile nalezy piec antrykot wolowy
  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Yacon, ulluco, cykantera to mało znane w Polsce warzywa, które ze względu na swoje walory smakowe posiadają szereg kulinarnych zastosowań. Są także świetnym uzupełnieniem niedoborów składników odżywczych, dodatkowo bez problemów można je uprawiać w naszym klimacie. Yacon – słodycz prosto z natury Yacon pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Posiada liście, z których przyrządza się napary. Wykorzystuje się je w leczeniu nerek, układu trawiennego oraz cukrzycy. Bulwy zaś doskonale smakują na...

  • 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują - czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście - o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! Proponujemy jednak...

  • Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a skutki jego niedoborów mogą mieć fatalne konsekwencje. Fot. 123RF/Picsel Kwas foliowy należy do folianów, czyli witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie. Są one niezbędne w naprawie oraz prawidłowym funkcjonowaniu kwasów RNA i DNA. Jak wskazują badania, działanie kwasu foliowego jest szczególnie istotne w okresie intensywnego wzrostu, czyli w życiu płodowym i niemowlęctwie. Dzieje się tak dlatego, iż...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Wielbiciele mięsnych potraw uśmiechają się na samą myśl o dobrze przygotowanym steku. Jednak czy taka potrawa, aby na pewno jest zdrowa? Fot. 123RF Wołowina ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne i jest jednym z ulubionych produktów wielu kucharzy. Sposobów na jej wykorzystanie możemy mnożyć co nie miara poczynając od klasycznych steków, a na gulaszach i tatarze kończąc. Warto jednak wiedzieć, że wołowina nie tylko doskonale smakuje, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak...

  • Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Początek dynamicznej kariery pizzy rozpoczął się jednak za sprawą odkrycia...