• Informacje na temat:

    ile mięsa na 10 osób

Przepisy na temat: ile mięsa na 10 osób
Artykuły na temat: ile mięsa na 10 osób
  • 18 dietetycznych gwiazd. Jesz, ile chcesz i... chudniesz!

    ...0,7 ED, a kaloryczność to około 70 kcal w 10 dag. Polecana dla osób na diecie bezglutenowej. Zawiera antyrakowy selen. Ziemniaki 0,7 ED i jeśli są ugotowane w mundurkach, to nie zawierają dużo kalorii - 70-80 kcal w 10 dag (niepolane tłuszczem!) Filet rybny 0,8 ED, najlepszy jest z dorsza - jego kaloryczność nie przekracza 80 kcal w 10 dag. Tłuszcz rybi jest zdrowy i nie tuczy! Banan 0,9 ED...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...taki, który nie tylko odchudzi, ale i nie zaszkodzi zdrowiu. W rankingu amerykańskiego magazynu "U.S. News & World Report" dieta dr. Ornisha została uznana za najlepszą dla osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia. Dean Ornish jest kardiologiem. Odchudził rodzinę Clintonów, zaś Clint Eastwood twierdzi, że dzięki jego dietetycznym zaleceniom czuje się o 10 lat młodszy! Ornish przekonuje...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Aktywność fizyczna - kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Nie ma zdrowego żywienia, bez aktywności fizycznej - przekonuje dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia radzi nie tyle zrezygnować ze słodyczy i mięsa, ile po prostu ograniczyć ich spożycie bądź zastąpić zdrowszymi zamiennikami.

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...

  • Więcej zielonego

    ...​Jemy coraz zdrowiej, ale polska dieta ciągle pozostawia wiele do życzenia. Nasze narodowe grzechy to nadmiar czerwonego mięsa, tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego, cukru, soli i stanowczo za mało warzyw. Nowa piramida zdrowego żywienia koryguje te błędy. O tym, jak zawarte w niej wskazówki przenieść do codziennej diety, z jej twórcą, prof. Mirosławem Jaroszem, rozmawia Katarzyna Koper.

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Kiedy w jedzeniu nie chodzi o jedzenie...

    Co ma wspólnego rozmiar talerza, chrupkość chipsów, włączony telewizor i obecność znajomych? To, że wszystkie z nich wpłyną na to, ile i co zjesz. A to z kolei wpłynie na twój wygląd, samopoczucie, zarobki i relacje z innymi.

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...