• Informacje na temat:

    ile miękną katarzynki

Przepisy na temat: ile miękną katarzynki
Artykuły na temat: ile miękną katarzynki
  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...

  • 25 października już po raz 14 obchodzić będziemy Światowy Dzień Makaronu. Czy tak na prawdę wiemy skąd pochodzi; ile jest jego rodzajów; jakie są kryteria ocen jakości makaronu; ile długości ma najdłuższa nitka makaronu na świcie, ile kilogramów makaronu w ciągu roku zjada przeciętny Polak a ile Włoch?   Na te nurtujące nas wszystkich pytania oraz wiele innych odpowiedział Makaron Edek, przedstawiciel kampanii Makaron rządzi zdrowo!  

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Chińska śliwka, hurma wschodnia, persymona hebanowiec wschodni lub kaki - wszystko to nazwy tego samego owocu, który powoli staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Jakie dania można przygotować z jej dodatkiem? Fot. 123RF/Picsel Na pierwszy rzut oka, persymonę bardzo łatwo pomylić z niedojrzałym pomidorem. Jednak wystarczy jej spróbować, aby zauważyć różnicę. Słodko-kwaśny, zwarty miąższ doskonale sprawdzi się w ciastach, koktajlach, dżemach oraz innych deserach. Kupując kaki...

  • Ile gramów mieści się w łyżce? Jaką pojemność ma szklanka, a jaką filiżanka. Z pewnością te i wiele innych pytań nie raz nasunęło wam się w czasie przygotowywania posiłków. Od dziś nie musicie się tym więcej martwić. Wystarczy, że skorzystacie z naszych ściąg. Aby zapisać grafikę, kliknij prawym klawiszem na obrazek i wybierz "Zapisz obraz jako".   Aby zapisać grafikę, kliknij prawym klawiszem na obrazek i wybierz "Zapisz obraz jako".  

  • Dowiedz się jak odpowiadał na pytania Internautów nasz gość. Fot. 123RF/Picsel Martapoprostu: na czym polega dieta dukana? Krzysztof Łach: Ogólnie rzecz biorąc dieta Dukana to inaczej dieta proteinowa białkowa tzw. protal. Polega na spożywaniu produktów Białkowych. Składa się z 4 faz o różnym czasie trwania w tym ta ostatnia faza trwa jakby do końca życia. 1 faza to tzw. faza uderzeniowa trwająca od 5 do 10 dni i polega wyłącznie na przyjmowaniu produktów. Białkowych takich jak chude mięso,...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • Film "Super Size Me" był wyświetlany na całym świecie i otrzymał nominację do Oscara. Jednak w tej książce skandalista Morgan Spurlock wykracza daleko poza atakowanie amerykańskiej świętości, jaką jest hamburger z frytkami. Spurlock rzuca tu światło na ciemną stronę marketingu. Obnaża fakty niewygodne dla lobby przemysłowego Ameryki i podaje je wszystkim, którzy są ich ciekawi. Rozmawia z lekarzami, prawodawcami i ekspertami od marketingu. Pyta ich o wyniki badań, prognozy i osobiste...