• Informacje na temat:

    ile marynowac schab w zalewie

Przepisy na temat: ile marynowac schab w zalewie
Artykuły na temat: ile marynowac schab w zalewie
  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Konserwa - kiedyś stanowiła niezbędny element wyposażenia plecaka każdego turysty. Dziś również nietrudno znaleźć ją na biwakach. Jednak, co tak naprawdę kryje w sobie ta metalowa puszka? Czy poza praktycznym aspektem, jest w niej coś, co powinniśmy cenić? Fot. 123RF Nie tak dawno temu, pakowanie na biwak rozpoczynaliśmy od zrobienia solidnego zapasu konserw, które doskonale sprawdzały się, jako posiłek w polowych warunkach. O tym, co znajdowało się w metalowych puszkach, krążyły legendy....

  • W I kwartale 2014 roku przeprowadzono kontrolę restauracji fast food. W bardzo wielu barach szybkiej obsługi wykryto nieprawidłowości dotyczące opisywania cennika, serwowania innych niż deklarowane produktów i rozmiarów porcji. Czy kebab wołowy zawsze zawiera wołowinę?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Kontrola Inspekcji Handlowej przynosi nam alarmujące wyniki: W aż 74 proc. skontrolowanych restauracji fast food wykryto nieprawidłowości. Skontrolowano 85 lokali gastronomicznych. Część z nich wybrano...

  • Dzieci uwielbiają niezdrowe fast foody czy batoniki dostępne w sklepikach szkolnych. Aby zwiększyć prawdopodobieństwo, że jednak zjedzą zdrowszą kanapkę przyniesioną z domu, można zastosować kilka trików. Co zrobić, żeby dziecko nie zajadało się w szkole fast foodami?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Przyzwyczajanie dziecka od małego do pomocy przy przyrządzaniu jedzenia nie tylko sprawi, że maluch chętniej zje kanapkę, ale także nauczy go, że każdy ma swoje obowiązki. Jeśli chcemy, aby maluch na...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Autentyczna historia małżeństwa Máté pełna jest niepowtarzalnego smaku idyllicznej Toskanii, szlachetnych trunków i rozpływających się w ustach potraw. Doskonała lektura nie tylko dla miłośników podróży i wina. Razem z pisarzem Ferencem Máté i jego żoną Candace, malarką, wyruszamy krętą, obsadzoną cyprysami drogą w poszukiwaniu ich wymarzonego domu i równie wymarzonej winnicy w Toskanii. W Montalcino - najbardziej prestiżowej winnej strefie, słynącej z legendarnego Brunello - udaje im się...