• Informacje na temat:

    ile maki do kopytek

Przepisy na temat: ile maki do kopytek
  • Większość ludzi lubi kopytka. Ja osobiście najbardziej lubię jeść je odsmażane, albo zwyczajnie z mlekiem i skwareczkami - taki smak dzieciństwa, do którego chętnie wracam, kiedy mogę :) Jednak można też spróbować podać je inaczej. Przygotowałam do nich sos trochę wzorowany na gulaszu, który jednak przygotowuje się znacznie szybciej. Jest dość pikantny i lekko kwaskowaty. Zagęściłam go odrobiną mąki i uwielbianym przeze mnie żółtym serem :) Jest pycha!!!!

  • Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • Bardzo smaczny sos, który przygotowałam na wieczerzę wigilijną, do kopytek. Równie dobrze smakuje z innymi kluskami, z ziemniakami, z makaronem. Nadaje się do pasztetu, pieczeni - jednym słowem - idealny świąteczny sos.

  • Kopytka w wersji 3 składnikowej bez mąki pszennej (bez glutenu ) są dobrym rozwiązaniem w przypadku, kiedy zorientujemy się , że kupiłyśmy wszystkie składniki na kopytka oprócz mąki pszennej :). Ciasto z tego przepisu jest jeszcze bardziej delikatne niż w tradycyjnych kopytkach i trochę inaczej smakuje. Mojemu mężowi ta wersja klusków najbardziej odpowiada

  • A może przypomnimy sobie smaki dzieciństwa? W te czasy przeniosą nas delikatne i smakowite kopytka. Można serwować je jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z ulubioną okrasą np. z cebulką czy bułką tartą, ale także na słodko - z cukrem lub musem owocowym. Najlepsze są jednak na drugi dzień, kiedy możemy przyrumienić je na masełku - serdecznie polecam :)

  • Kopytka to połączenie ziemniaków z małą ilością mąki. Są miękkie i delikatne. U nas w domu najczęściej jemy je polane masłem i posypane cukrem, ale można je również podać w wersji wytrawnej, wystarczy tylko polać je sosem mięsnym lub grzybowym. Mój mąż najbardziej lubi kiedy polane są skwareczkami z boczku.

  • Przepis na kopytka ze skwarkami

  • Zostało mi ziemniaków od obiadu,więc poczyniłam kopytka.Moi chłopcy nie lubią,a mi smakują najbardziej podsmażone.

Artykuły na temat: ile maki do kopytek
  • Co oznacza typ mąki?

    ...i ile potem zostaje  w niej substancji mineralnych. Tak to czytaj - na przykład mąka o typie 450 zawiera  0,45 proc. składników odżywczych. A im bielsza, tym jest  bardziej oczyszczona i ma niższy numer(...) dzień można go stosować do naleśników, wyrobu makaronów, pierogów,  knedli czy kopytek.  Warto wiedzieć: ciasta  z dodatkiem mąki razowej  będą mniej wyrośnięte i nieco bardziej zbite...

  • Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Kopytka są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- ile polskich restauracji, tyle przepisów. Ze śmietaną? - Bez! To też powód wielu kłótni, nie tylko w Polsce. Przepis na carbonarę pochodzi z południowych Włoch. Jest tam mało krów, więc mało(...) jest najzdrowsza, ma najwięcej polifenoli. Wiem, że jest droższa, ale nie używamy jej na hektolitry, więc lepiej zaoszczędzić kupując mniej, niż byle jaką. W oliwie bardzo istotny jest smak, a smakiem...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Ziemniak. Trufla północy

    ..."trufla". No więc mamy, proszę państwa, naszą Truflę Północy!  Nazwa nazwą, jednak w kwestii "ziemniak a sprawa polska" - ile regionów, tyle upodobań kolorystycznych i smakowych. Na Mazowszu ziemniaki(...) rąk. Dzielimy ciasto na kilka części, z każdej formujemy wałek i kroimy skośnie w kształt kopytek. Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie, dopóki nie wypłyną.  Do rondelka wlewamy śmietankę...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    .... Zaleca się małe porcje. Duże mogą od razu wzbudzić naszą niechęć. Nastawmy się na pojadanie, a nie najadanie się. Nie jedzmy na siłę - tylko tyle, ile chcemy i tylko wtedy, gdy mamy na to ochotę...

  • W dobie wszechobecnego nurtu „bycia online”, „przeglądania sieci” i „pozostawaniu na łączach” warto zastanowić się, ile czasu tak naprawdę poświęcamy na byciu w wirtualnym świecie i jak wpływa on na nasze życie. Fot. 123RF/Picsel Niejednokrotnie, jadąc autobusem czy pociągiem zauważamy, że otaczają nas ludzie beznamiętnie wpatrujący się w ekran telefonu czy tabletu, a na palcach jednej ręki można policzyć osoby które spędzają czas na zwykłej rozmowie. Mało kto przebywa teraz na świeżym...

  • Smakołyki z Podlasia na wielkanocnym stole

    ...żółtek, 25 dag masła, 10 dag drożdży, szkl. kwaśnej śmietany, 30 dag cukru, 2/3 szkl. rodzynek, mąka - tyle, ile się wgniecie, szczypta soli, cukier wanil., tłuszcz do nasmarowania blachy i jajko do(...) owoce cytrusowe lub z syropu do dekoracji Przygotowanie: Drożdże, śmietanę oraz mąkę (tyle, ile się da - ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kopytka) - starannie zagnieć. Następnie owiń lnianą...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...