• Informacje na temat:

    ile ma sie piec dorsz w piekarniku

Przepisy na temat: ile ma sie piec dorsz w piekarniku
Artykuły na temat: ile ma sie piec dorsz w piekarniku
  • Dieta garstkowa

    ..., 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego. Sos: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 zgnieciony ząbek czosnku, sól, 1 łyżka świeżego posiekanego oregano, pieprz. Wlej wodę do głębokiego garnka. Ułóż(...) w ósemki. Masło wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Tak przygotowanym masłem czosnkowym posmaruj pieczywo i pokrój je w drobną kostkę, a następnie zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Grzankami posyp...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Ratunek na talerzu

    ...buraki wyszoruj, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz 45-60 minut w piekarniku (180-200°C). Wyjmij buraki, wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy buraki się pieką, do zimnej wody wrzuć(...) możesz wyjąć, obrać z mięsa, pokroić je i wrzucić do zupy. Dorsza lub pstrąga nasmaruj mieszanką soku z cytryny, 1/2 szklanki posiekanej bazylii, oliwy, soli oraz pieprzu. Ułóż w naczyniu żaroodpornym...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Kulinarne grzeszki, które szkodzą zdrowiu

    ..., dorsza. Piecz ją w piekarniku. - Jedz zdrowy nabiał, np. jogurty i kefiry słynące ze swych właściwości uodporniających. Zupę zabielaj jogurtem zamiast śmietaną (to niepotrzebna porcja tłuszczu(...)Smażymy zamiast piec lub gotować. Nie wyobrażamy sobie obiadu, zwłaszcza niedzielnego, bez mięsa. Nadal w naszym jadłospisie dominują ziemniaki, o kaszach prawie w ogóle zapomnieliśmy. O tym mówią...

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...

  • Oregano – znamy je doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet hodujemy je w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. Pixabay Jedna z najistotniejszych przypraw kuchni śródziemnomorskiej. Niezwykle aromatyczna i smaczna. Jej właściwości lecznicze doceniał nawet Hipokrates oraz Arystoteles, co czyni z niej jedno z najstarszych, znanych nam lekarstw. Roślinę tę...

  • Pierwsza powieść uznanej autorki książek kucharskich. Po tej lekturze na pewno zapragniecie dokładki! Claire O'Neil, zwana Nelly, zajmuje się pieczeniem ciast, jednak ma też pewien wyjątkowy talent. Tak jak każdy prawdziwy szef kuchni potrafi wychwycić zmienne, ulotne smaki, które umykają większości z nas, tak Neely „czuje" emocje - „pomarańcza pobudza, cynamon zatrzymuje wspomnienia, a śliwka jest zadowolona z siebie". Smaki i emocje pozwalają jej zajrzeć w głąb duszy każdego z klientów,...

  • Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF/Picsel Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...