• Informacje na temat:

    ile gotujemy maślaki

Przepisy na temat: ile gotujemy maślaki
  • Urodzaj grzybów,więc można poszaleć z przetworami. Polecam do sałatek,sosów czy jako przekąska:)

  • Dziś pokażę marynowane maślaki. Parę dni temu pojawił się w naszym pobliskim lesie prawdziwy wysyp tych grzybków. Jeszcze tydzień wcześniej znaleźliśmy tylko kilka, ilość w sam raz do urozmaicenia jajecznicy. A teraz – proszę Państwa, godzinka w lesie i dwa kosze maślaków! I jeszcze sporo małych zostało, więc za dwa dni znów sprawdzimy, co tam wyrosło. A tymczasem zapraszam na marynowane maślaki.

  • Sezon na grzyby w pełni. Trzeba więc czerpać z darów natury.

  • Tak sobie pomyślałam,robimy kanie i inne grzyby w panierce,dlaczego nie spróbować maślaczków i rydzy? Maślaczki wyszły bardzo delikatne,puszyste,natomiast rydze pysznie chrupiące. Serdecznie polecam:)

  • Sprawdzony przepis na "Maślaki w pęczaku"

  • Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !

  • Ile otrzymamy gotowego produkty po ugotowaniu..

  • Smaczny pomysł na "Maślaki i podgrzybki marynowane"

  • Grzybki w lesie już się pojawiają. Maślaków jeszcze nie ma, ale jesień już niedługo.

  • Przepis wart wypróbowania: "Maślaki w śmietanie"

Artykuły na temat: ile gotujemy maślaki
  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Przygotuj się do świąt wspólnie ze Smakerem oraz marką Ambition. Moc inspiracji znajdziesz w naszym bezpłatnym ebooku. Po raz kolejny redakcja Smakera wspólnie z marką Ambition przygotowała dla was wyjątkowy ebook, który ułatwi Wam świąteczne przygotowania. Zamieściliśmy w nim te tradycyjne, jak i nieco bardziej nowoczesne przepisy, które możecie wykorzystać zarówno na co dzień, jak i od święta. Każdy z nich z pewnością przypadnie do gustu Waszym bliskim. W tegorocznym ebooku, znajdziecie...

  • Jesteś początkującym kucharzem. Twoja przygoda z gotowaniem dopiero się rozpoczyna. Starasz się aby wszystko było doskonałe. W pewnym momencie czujesz, że brakuje ci jednej pary rąk do pomocy. Poddajesz się? Nie! Korzystasz z kilku przydatnych rad. Fot. 123RF/Picsel. Podczas pracy w kuchni popełniamy wiele gaf, ale to przecież na błędach się uczymy. Warto również pamiętać o kilku prostych zasadach, których przestrzeganie zdecydowanie ułatwi nam pracę oraz pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki. 1....

  • Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz, któryś z tych błędów. W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić! Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania. 1. Źle przyprawiamy Nie ma nic...

  • Jesień to wyjątkowo piękna pora roku, która zachwyca złocistymi promieniami słońca, odbijanymi przez zażółcone liście w parku, letnim, choć już orzeźwiającym wiatrem, kasztanami i obietnicą długich spacerów. Fot. 123RF/Picsel Są jednak i takie jesienne dni, w których marzymy o jak najszybszym powrocie do domu. I mimo że najchętniej ucieklibyśmy pod koc - to przyznajmy, że najcieplej, najmilej i najbezpieczniej jest w kuchni, gdy w garnkach gwarno, a cały dom wypełnia aromat jesiennych dań....

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Święta Wielkiej Nocy za pasem, a my wciąż zastanawiamy się, jak zdążyć ze wszystkim na czas. O ile świąteczne porządki możemy zaplanować nieco wcześniej i rozłożyć je na konkretne dni tygodnia, to przygotowanie kulinarnych specjałów zawsze pozostaje zadaniem na ostatnią chwilę. Fot. 123RF/Picsel Warto jednak dokładnie przemyśleć i zaplanować działania, aby nie spędzić połowy świąt w kuchni. Co ułatwi nam świąteczne gotowanie? Przedstawiamy kilka praktycznych porad, jakie warto wprowadzić w...

  • Lista zakupów, mrożenie niezjedzonych dań i potrawy " na winie" - to najczęściej wspominane przez Was metody na niemarnowanie żywności. Zobaczcie, jakie odpowiedzi nagrodziliśmy w konkursie. Znany kucharz Pascal Brodnicki postanowił podzielić się z nami swoimi sprawdzonymi sposobami, dzięki którym gotuje smaczniej i mądrzej. W swojej książce radzi jak gotować sprytnie, mądrze i smacznie. Osobami, które poznają tajniki kuchni Pascala, są: Pani Ewelina Moje sposoby na nie marnowanie żywności: -...

  • Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz któryś z tych błędów. 1. Kwaśne na początek Dodając kwaśne produkty na początku gotowania wydłużamy czas potrzebny do ugotowania pozostałych warzyw, a nawet możemy sprawić, że wszystko pozostanie twarde i potrawa będzie nieciekawa. Przykładem może być zupa szczawiowa, do której szczaw dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki są już miękkie. Gotowanie utrudniają także ocet...