• Informacje na temat:

    ile gotować pierogi

Artykuły na temat: ile gotować pierogi
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo(...) w unikatowy jod, selen i kwasy omega-3 wspomagające pracę mózgu i serca, ile Polacy zjadają wieczorem 24 grudnia, nie jedzą przez cały rok! Pisząc książkę kucharską "Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • 15 sposobów na tanie gotowanie

    .... 6. Regularnie czyść czajnik Czysty, bez kamienia na grzałce, zużywa ok. 10% energii mniej. Pamiętajmy również, aby nalewać do niego tylko tyle wody, ile potrzebujemy. Jeśli za każdym razem zagotujemy(...) elektrycznej sięgają poza obwód garnka, straty energii wynoszą ok. 20%. Gdy palnik będzie zbyt mały dla naszego naczynia, minie dużo czasu, zanim potrawa zacznie się gotować. Znów stracimy więc sporo...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...oczyszczeniem. I to nie tylko ciała, ale i duszy. Już miesiąc przed Wigilią moja dusza się do nich szykuje. Wigilia to dla mnie rachunek sumienia. Co zrobiliśmy źle, ile czasu straciliśmy na rzeczy(...) i staram się je powtórzyć w każdą Wigilię. Mocno ukiszoną kapustę zasmażam na oleju lnianym, dodaję grzyby i kawałki aromatycznej pigwy. No i... kompot z suszu. Ten kompot muszę zawsze ugotować sama...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Pierogi z dynia, smazone borowiki i sos maslowo-szalwiowy

    ...  Ciasto : 475 g maki jajko lyzeczka soli okolo szklanki goracej wody   To ciasto wyrobic, walkowac i wykrawac krazki na pierogi.   Farsz z dyni : okolo 800(...) parmezanu, sola, i pieprzem . Odstawic.   Borowiki : Ile kto ma pokroic na plastry i podsmazyc na masle solac, wylozyc na kuchenny papier do odsaczenia z tluszczu.   Sos...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...