• Informacje na temat:

    ile gotować białą kiełbasę parzoną

Przepisy na temat: ile gotować białą kiełbasę parzoną
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...do niego na 10 min pokrojone jabłko, surowy ziemniak lub 2 surowe białka. Później przecedź zupę i... gotowe! By kiełbasa nie pękała: Zanim ugotujesz, upieczesz lub usmażysz białą kiełbasę, nakłuj ją(...) 1-2 łyżki octu. By się nie rozpadła: Białą kiełbasę ugotuj w całości - bez rozdzielania pęt oraz odcinania końców. Jak ją parzyć? Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili...

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Leczo z białą kiełbasą podane z kaszą gryczaną. Polecam.

  • Ruska biała kiełbasa parzona podana z ćwikłą z chrzanem i chlebem. Polecam!!!

  • szybko i smacznie

  • Lekkostrawny zestaw śniadaniowo - kolacyjny. Parzona biała kiełbasa domowego wyrobu podana z chlebkiem domowego wypieku i marynowanym ogórkiem. Polecam.

  • Zbliżają się święta, więc czas na białą kiełbasę. Najlepiej zrobić ja samemu, bo wiecie co jecie.

  • Przepis mojej mamy na smaczne pierogi na obiad.

  • Doskonała zupa jeśli mamy niewiele czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś ciepłego :)

Artykuły na temat: ile gotować białą kiełbasę parzoną
  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    Bez względu na nasze starania, nie uda nam się dokładnie obliczyć, ile jedzenia potrzebujemy na śniadanie Wielkanocne. Święta dobiegają końca, a nasza lodówka wciąż pęka w szwach? Oto kilka pomysłów na wykorzystanie wędlin, które zostały po rodzinnym posiłku!

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...białą kiełbasę, którą najpierw parzy, a potem lekko podsmaża i dusi z prażoną cebulką - palce lizać. Na stole są też jajka w różnej postaci, w majonezie i faszerowane. I musi być ćwikła domowej roboty(...). Ta babka miała inny smak niż dzisiejsze babki. W domu na święta zawsze musiały stać w wazonie bazie i żonkile - kupowałyśmy je z mamą na rynku w Toruniu. Z dzieciństwa pamiętam też pisanki malowane...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Nowy rozmiar, nowe życie

    ...jedzenia i ważyłam 40 kilogramów mniej. I co powiedziała? - Ale pani dużo je! Cóż, to prawda: odstawiłam białe pieczywo, batoniki, śmietanę, kotlety i cudowną przysmażaną kiełbasę, ale zajadałam(...) dziecko, które wygląda inaczej. Odkąd sięgam pamięcią, było mi to wytykane: grubas, beka, świnia. Myślałam: taka jestem, więc ile mogę osiągnąć? Jednak starałam się, byłam ambitna, po studiach...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...