• Informacje na temat:

    ile dni może stać w lodówce karpatka

Przepisy na temat: ile dni może stać w lodówce karpatka
  • Karpatka jest ulubionym ciastem mojej Babci. Gdy jadę do niej w odwiedziny, aby sprawić jej przyjemność, przywożę lub piekę na miejscu dla niej to właśnie ciasto. Inni domownicy też nie narzekają. ;)

  • Kolejny przepis z rodzinnych zapisków mojej mamy :) Wbrew opiniom to naprawdę proste w wykonaniu ciasto. A smaku chyba nie muszę zachwalać ;) Polecam wypróbować!

  • Ciasto karpatkowe na biszkopcie przełożone masą budyniową. Ciasto bardzo pyszne.

  • Łatwe do wykonania i bardzo smaczne ciasto z kremem, które wszystkim smakuje. Parzone ciasto, które podczas pieczenia przybiera ciekawy kształt. Wspaniały deser na co dzień i od święta.

  • Zapiekanka ryżowa to danie typu „sprzątanie lodówki” i „nie marnuję jedzenia”, i jeszcze „zużyję resztkę startego żółtego sera/ugotowane warzywa/ugotowany ryż/otwarty słoiczek koncentratu pomidorowego”. Każdy może dopisać tu własne „zużyję”! Ale oczywiście można też zrobić ją od podstaw, gotując i smażąc po kolei składniki, otwierając nową puszkę pomidorów i ucierając świeżo zakupiony ser. Zapewniam, że w każdym przypadku będzie smacznie!

  • Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatnie dni miesiąca, brak pieniędzy, pustka w lodówce i w szafkach. A obiad musi być. Wchodzę do domu , zaglądam w każdy kuchenny kąt i szybciutko wymyślam. A więc tak: w mojej kuchni były tylko takie artykuły...

  • Znakomita karpatka

  • Najlepsza domowa.

  • ...tradycyjna Karpatka lekko udoskonalona kropelką alkoholu...

  • bardzo dobra karpatka, która zawsze się udaje!!!

Artykuły na temat: ile dni może stać w lodówce karpatka
  • Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować… Co powinniśmy wyrzucić z lodówki raz na zawsze? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pomidor Zobacz też: 10 zaskakujących faktów o pomidorach >> Pomidory same w sobie uwielbiają ciepło. Im cieplej, tym dla nich lepiej, rosną wtedy bujnie i stają się intensywnie czerwone. Po zerwaniu zmienia się to tylko trochę. Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, ale nie bezpośrednio na słońcu....

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Po co wydawać krocie na drogie kosmetyki i zabiegi, skoro najprawdziwsze spa możemy zorganizować we własnym domu, korzystając jedynie z tego, co znajdziemy w lodówce? Efekty przejdą wasze najśmielsze oczekiwania. Twoje ciało potrzebuje odpowiedniej pielęgnacji. Zadbać o siebie pomogą ci miód, jogurt, jabłko, marchewka oraz kawa, które są nie tylko smacznymi produktami. To również świetna alternatywa dla sztucznych kremów. Zrób z nich maseczki i przekonaj się, że natura jest najlepszym...

  • Naleśniki, zapiekanki, placki ziemniaczane a może zupa? Nie wiesz, co zrobić dziś na obiad, żeby było smacznie, tanio i zdrowo? Twoja lodówka i nasze przepisy to skarbnica wiedzy, jak zaplanować menu na wszystkie dni tygodnia za niewielką kwotę. Pieniądze z portfela znikają w zastraszającym tempie, a do pierwszego pozostało jeszcze sporo czasu? Nie masz pomysłu jak zjeść tanio i obficie, a burczący brzuch przypomina, że pora obiadowa się zbliża? Wykorzystaj to, co przechowujesz w lodówce....

  • Karpatka udekorowana gruszkami w cukrowym syropie, oblanymi czekoladą. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem3 szklanki mleka6 łyżek cukru 2 opakowania budyniu toffi lub krówkowego na 3/4 l mleka300 g masła Dekoracja3 zielone gruszkiodrobina wody2 łyżki cukru 1 gotowa polewa czekoladowa (deserowa) lub 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady CiastoMasło i wodę zagotować, dosypać mąkę, zaparzyć, a następnie ostudzić. Miksując, dodać jajka i...

  • Wreszcie udało nam się wyłonić zwycięzcę, do którego powędruje wspaniałe Raclette. Serdecznie dziękujemy za wszystkie wspaniałe odpowiedzi. Przysłaliście do nas chyba rekordową liczbę zgłoszeń, dlatego bardzo trudno było nam zadecydować komu przyznamy nagrodę. Po wielu burzliwych dyskusjach stwierdziliśmy jednogłośnie, że Raclette powędruje do Pana Mikołaja K. Gratulujemy!"Najważniejsze podczas organizacji takiej sympatycznej imprezy jest odpowiednie planowanie oraz konsekwencja. Trzeba...

  • Napisz nam, bez czego nie wyobrażasz sobie udanej imprezy i wygraj racclete, rodzaj "domowego grilla"! Od dzisiaj możemy oglądać zmagania drużyn z całego świata w piłce nożnej! Szczęśliwi ci, którzy do Brazylii wybrać się mogli. Ci zaś którzy zostali nie powinni narzekać, bowiem sportowe emocje można przeżywać także w domu... Mundial to przecież dobry powód do zorganizowania imprezy! Odpowiedz nam na pytanie bez czego nie wyobrażasz sobie udanej imprezy i dlaczego, a być może zostaniesz...

  • Co jeść, aby opalać się szybciej i na dłużej? Fot. 123RF/Picsel Wiemy, że, by uzyskać i utrzymać ciemniejszy kolor skóry, możemy wspomagać się odpowiednimi balsamami, czy suplementami diety. W walce o piękną opaleniznę posłużyć nam może również odpowiednia dieta.   Po pierwsze - płyny Skóra, która jest poddawana intensywnej ekspozycji słonecznej jest osłabiona, traci swoją elastyczność i przesusza się. Należy więc zapewnić jej odpowiednie nawodnienie - najlepiej ok. 2 litry dziennie....

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju wód butelkowanych. Na ich opakowaniach pojawiają się napisy: mineralna, źródlana, stołowa. Co one oznaczają? Które z tych wód są naturalne i bardziej wartościowe? Warto wiedzieć, czym się różnią, żeby wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie. Fot. materiały prasowe Zacznijmy od wody źródlanej, która pochodzi z zasobów podziemnych, ale jest nisko zmineralizowana. Oznacza to, że posiada w swoim składzie mniej niż 500 mg składników mineralnych na...