• Informacje na temat:

    ile dawać soli do ziemniaków

Przepisy na temat: ile dawać soli do ziemniaków
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się(...) w 170 st. C. Jajka bez pęknięć: Jak ugotować jajko, aby nie pękło i ładnie obierało się ze skorupki? Przed gotowaniem czubek jajka nakłuj igłą, a do wody dodaj szczyptę soli. Ziemniaki w żurku...

  • Tanie i wyjątkowe

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wszystko. On był raczej drobny. Potem przyszedł kolejny ksiądz, ten był solidnej budowy. I kochał jeść. Codziennie musiała być zupa, codziennie deser. Mówił na przykład: "Co to za obiad? Nie było(...): "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś...

  • łatwe w przyrządzeniu i smaczne. Dobre danie na obiad. Wystarczy zrobić sos, może być z torebki Winiary do tego ziemniaczki i surówka i obiad gotowy.

  • Wykwintny smak zdrowych dań

    ...prawdziwy smak, do którego można się szybko przyzwyczaić. Przy takim sposobie gotowania nie wymagają tyle soli, ile na przykład gotowane w wodzie. Oszczędzamy też na samej wodzie, bo w piętrowym garnku(...) tłuszczu oraz z soli" - mówi dr hab. Lucyna Ostrowska, członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, specjalista leczenia otyłości. - Zdrowe i smaczne odżywianie nie jest ani kosztowne, ani trudne, jak...

  • Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !

  • pychota

  • karczek może być do obiadu ale również jako dodatek do pieczywa zamiast kupnej wędliny :)

  • To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające. Kolejny przepis na domowy schab dostałam od mojej mamy. Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również karkówkę.

  • Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

Artykuły na temat: ile dawać soli do ziemniaków
  • Matka i córka: miłość doprawiona solą

    ..."psiapsiółą" swojej córki. Nie powinna nawiązywać partnerskich relacji z jej znajomymi, udawać, że wcale nie jest o 20 czy 30 lat starsza. Wiadomo, że każdej z nas trudno pogodzić się z upływem czasu(...) się, że niejednego już doświadczyłaś, że umiesz sobie świetnie dawać radę. Dlatego do szału doprowadzają cię słowa mamy: "Uważaj w tym klubie, żeby coś złego ci się nie stało", "Co ty chcesz robić po...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    Bez względu na nasze starania, nie uda nam się dokładnie obliczyć, ile jedzenia potrzebujemy na śniadanie Wielkanocne. Święta dobiegają końca, a nasza lodówka wciąż pęka w szwach? Oto kilka pomysłów na wykorzystanie wędlin, które zostały po rodzinnym posiłku!

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Dieta w kamicy nerkowej

    W ciągu ostatnich 25 lat naukowcy zauważyli wzrost zachorowań na kamicę nerkową wynoszący aż 75 procent. Głównie wśród mężczyzn w średnim wieku, żyjących w krajach wysoko rozwiniętych, których dieta składa się głównie z białka, rafinowanych węglowodanów, tłuszczów, soli kuchennej, a coraz mniejszej ilości błonnika.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Maluch na modnej diecie

    ...pietruszki, tofu, orzechach, ale jest go tam znacznie mniej. Pytanie brzmi: ile tego typu produktów zje małe dziecko? Aby nie dopuścić do deficytów tego pierwiastka, trzeba sięgnąć po suplementy(...) u niemowląt karmionych butelką należy zastosować specjalną mieszankę mleka modyfikowanego, a starszym zamiast słodkiego mleka podawać jogurty, kefiry, maślankę oraz żółte sery - radzi dietetyk. W tych...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...w unikatowy jod, selen i kwasy omega-3 wspomagające pracę mózgu i serca, ile Polacy zjadają wieczorem 24 grudnia, nie jedzą przez cały rok! Pisząc książkę kucharską "Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy(...) ciasto stało się żółte, czy soku z buraków kolorującego mąkę na różowo. Można do ciasta dodawać przyprawy: mak, czarnuszkę, sezam, wtedy wyjdą nam pierogi piegowate. Można wrzucać do nich świeże...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...