• Informacje na temat:

    ile czasu przechowywać ciasto

Przepisy na temat: ile czasu przechowywać ciasto
  • Sól bardziej poetycko -  wróg czy najlepszy przyjaciel człowieka?

    ...witaminy C, to właśnie sól pozwalała przechowywać żywność dostateczną ilość czasu. Człowiek dzięki soli zaczął podróżować. I choć konserwujące właściwości soli zmieniały bieg historii, to właśnie sól(...) artykułu. Aczkolwiek łudzę się nie tym, że namówię poniektórych do używania soli, ale do używania tej właściwej. Norma przewiduje 5 do 15 g soli dziennie. Nagroda dla osoby, która powie, ile soli jest...

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • przydatne informacje...

  • Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tego właśnie piernika. Ciasto przygotowujemy pięc tygodni wcześniej a pieczemy je na 2-3 dni przed świętami.

  • Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !

  • Ile otrzymamy gotowego produkty po ugotowaniu..

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Sprawdzony przepis na "Kotlety indycze nadziewane szpinakiem Jedna porcja zawiera 295 kcal Ile pracy to wymaga:Y"

  • Melbę znam w postaci sernika na zimno, z dodatkiem sezonowych owoców zalanych galaretką. Melba to ciasto bez pieczenia, sernik na zimno przygotowany z własnego serka. Przepis, który krążył w mojej rodzinie od trzydziestu lat. Wcześniej przygotowywany przez moją babcię, następnie przez mamę, dzisiaj prezentuję rodzinny przepis i ja. Uwielbiam przepisy, które pozostają w rodzinie i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Od zawsze pamiętam, że melba była zazwyczaj w wersji dla dorosłych z...

Artykuły na temat: ile czasu przechowywać ciasto
  • Choroby z lodówki

    ..., ginie w temperaturze powyżej 60°C. Dlatego możemy się przed nią uchronić, dokładnie gotując potrawy.  Sęk w tym, że wiele zaatakowanych przez Listerię produktów to rzeczy gotowe do zjedzenia. I, o ile...

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Coś na drogę

    ...​Wyzwanie? Szesnaście godzin jazdy samochodem, z dzieckiem, które nie lubi kanapek. Co w takiej sytuacji robią Agnieszka i Pascal? Zabierają w podróż domowe sałatki, koktajle i ciasto, żeby uniknąć jedzenia w przydrożnych barach, co może skończyć się niestrawnością. A ty jak szykujesz się do drogi?

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki, jagody, brzoskwinie, mirabelki i inne. Polacy najchętniej jadają dżemy i konfitury z truskawek, wiśni, owoców leśnych, śliwek. Przetwory można przechowywać w słoikach typu Weck (weki). Mają one...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    ...zagotuj (w małych porcjach, aby woda szybko ponownie zawrzała), a potem odcedź i ostudź w zimnej wodzie (tyle samo czasu, ile się gotowały). A kiedy wyschną, umieść w zamrażarce. Buraki i kukurydzę...

  • Panuje moda na samodzielne gotowanie. Coraz częściej eksperymentujemy w kuchni, chwalimy się efektami swoich kulinarnych pomysłów w Internecie, odwiedzamy serwisy z inspiracjami. Jest jednak coś, czego nawet najbardziej zapaleni kucharze nie cierpią w gotowaniu: Sprzątania po nim! Jak sprawić, by gotowanie nie wiązało się z przykrymi obowiązkami?   Fot. Philips Multicooker Widok góry garów czekających na pozmywanie może skutecznie zniechęcić do kuchennych eksperymentów. Jak sprawić, by...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...dwudziestu osób można zdecydować się nawet na ciasto sześciopiętrowe! Tort należy zamówić przynajmniej miesiąc przed planowaną uroczystością, kiedy ma się już przygotowaną listę gości oraz wybrany(...) się na ten drugi rodzaj, ponieważ obfitość jedzenia i upały mogą sprawić, że gościom bardziej przypadną do gustu delikatniejsze smaki. Drugim podstawowym elementem tortu jest oczywiście ciasto...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...