• Informacje na temat:

    idealne ciasto ucierane

Przepisy na temat: idealne ciasto ucierane
  • Ucierane ciasto cytrynowe

    Idealne dla miłośników orzeźwiających smaków...

  • Pierwszy rabarbar w tym sezonie. No, nie mogłam się oprzeć, żeby zaraz czegoś nie ukręcić. Ciasto ucierane z rabarbarem z dodatkiem jogurtu i serka mascarpone. Ciasto jest bardzo delikatne i maślane, w połączeniu z kwaskowatymi owocami smakuje rewelacyjnie. Idealne ciasto na wynos, do parku na podwieczorek lub weekendowy piknik. Polecam !

  • Szybkie ciasto "cztery ćwiartki"

    Umownie nazywane "cztery ćwiartki", ciasto to udaje się zawsze ze względu na dobre proporcje składników. Łatwo je zapamiętać, a wykonanie go nie sprawia żadnego kłopotu.

  • Szkoda, że truskawek już dawno nie ma, bo to ciasto jest idealne do kawy. Wprost rozpływa się w ustach.

  • Osiem sposobów, aby ciasto ucierane wyszło jeszcze lepsze

    Doprowadź składniki do jednakowej temperatury Zanim zaczniesz miksować, postaw je na godzinę w jednym miejscu, by wyrównały temperaturę. Wtedy jest mniejsze ryzyko,  że ciasto się zwarzy. Dodawaj(...) grudek, ale także, aby ją napowietrzyć, dzięki czemu ciasto wyjdzie  lepsze. Dotyczy to zresztą wszystkich sypkich składników (np. kakao). Mąkę dodawaj podczas miksowania na najniższych...

  • Bardzo polecam te ciasteczka, są proste i szybkie w wykonaniu i dodam, że nawet niedrogie. Idealne do pochrupania i takie maślane. Można przygotować je na podwieczorek czy na piknik, można zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Upieczcie koniecznie, udadzą się na pewno. Zapraszam :)

  • Zaskocz gości... gołym ciastem

    Choć gołe, idealnie sprawdzi się na przyjęcie typu baby shower, wesele lub przyjęcie w ogrodzie. Naked cake, bo o nim mowa, to tzw. ciasto golas. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że kolejne jego warstwy - z związku z brakiem polewy albo lukru - prześwitują.

  • Zawsze się udaje.

  • Beztłuszczowe ciasto niedzielne

    Smakowite i pachnące ciasto swój aromat zawdzięcza jabłkom i wanilii. Możemy tu także dodać sproszkowany cynamon lub cząstki sezonowych owoców. Do przygotowania tej babki potrzebujemy: 3 jajka, 50(...) mleka, 1 łyżkę rumu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa będzie gładka i nabierze kremowej barwy. Dodajemy...

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

Artykuły na temat: idealne ciasto ucierane
  • Ciasto ucierane ze śliwkami

    Ciasto zyska na smaku, jeśli połowę mąki zastąpisz zmielonymi orzechami. Możesz dodać aromat rumowy lub migdałowy.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ucierane ciasto z owocami

    To ciasto smakuje wakacjami spędzanymi u babci. Idealne na letni podwieczorek. Niezwykle szybkie i proste w wykonaniu.

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Ucierany placek z kruszonką

    ...mąką. 3. Na spodzie blachy rozsmarować ciasto. Łyżką nakładać na nie niewielkie porcje marmolady morelowej. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 30 minut. 4. Ciasto wystudzić. Poprószyć cukrem pudrem i - ewentualnie - udekorować kleksami bitej śmietany.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Ucierany placek z kruszonką

    ...mąką. 3. Na spodzie blachy rozsmarować ciasto. Łyżką nakładać na nie niewielkie porcje marmolady morelowej. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 30 minut. 4. Ciasto wystudzić. Poprószyć cukrem pudrem i - ewentualnie - udekorować kleksami bitej śmietany.

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Czekoladowy torcik. Deser idealny

    ...i 3 łyżkami naparu kawowego, mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30-35 minut w 175ºC.  Twaróg mielimy, dodajemy serek mascarpone, cztery łyżki cukru, 2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej, trzy łyżki naparu kawowego i miksujemy na gładką masę. Masę serową przekładamy do tortownicy na ostudzone ciasto, wyrównujemy...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...