• Informacje na temat:

    idealne ciasto na tartaletki

Przepisy na temat: idealne ciasto na tartaletki
  • Kolorowe tartaletki

    Idealne na spotkania w gronie przyjaciół.

  • Spód o smaku ciemnej czekolady, nadzienie z kremu waniliowo-czekoladowego, ozdobione wisienka w czekoladzie. inspiracja byl przepis Konhambos na czekoladowy sernik z wisniami https://smaker.pl/przepis-czekoladowy-sernik-z-wisniami,152796,konhambos.html który "chodzil" za mna juz od roku.

  • Tartaletki łososiowe

    Idealne na przystawkę.

  • Sposób na wykorzystanie nadmiaru warzyw i mięsa, np. z rosołu.

  • Tartaletki z orzechami

    Sposób przygotowania Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę. Cztery łyżki cukru wymieszaj z cynamonem i posyp jabłka. Pozostałe 2 łyżki cukru połącz z mąką. Rozwałkuj ciasto, posyp je mieszanką cukru i mąki. Wykrawaj szklanką krążki i wykładaj nimi natłuszczone foremki. Na każdy wyłóż jabłka i zalej je roztopionym masłem. Przygotuj orzechy: na patelni rozgrzej masło, dodaj...

  • Dziś podzielę się z Tobą przepisem na idealne ciasto naleśnikowe

  • Tartaletki - idealne do kawy

    Składniki: CIASTO: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany KREM: 2 żółtka jajko 5 dag cukru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 15 dag masła opakowanie płatków migdałowych Przygotowanie: Kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Zimną wymieszaj z kremem. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kremem napełnij tartaletki, posyp płatkami...

  • Kruche tartaletki z kremem z orzeszków ziemnych, udekorowane zostały pralinką raffaello i bitą śmietaną.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    .... wytrawne tartaletki czy pierogi z mąki gryczanej. Warto więc przygotować  kilka, różnorodnych potraw w mniejszych porcjach. Dzięki temu będziemy mieli możliwość spróbowania większej ilości kulinarnych(...), czy jest ona odpowiednia do tworzonej potrawy. Właściwy wybór tego składnika to klucz do kulinarnego sukcesu, sprawiający, że wypieki będą odpowiednio puszyste lub kruche, a ciasto na pierogi...

  • Dojście do momentu, kiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów :)

Artykuły na temat: idealne ciasto na tartaletki
  • Babeczki róże z jabłek

    .... Mogą one lekko wystawać ponad ciasto. Pozostałą część paska nałóż na jabłka.   4. Paski z jabłkami zwiń. Róże włóż do natłuszczonych foremek na tartaletki. Na każdą nałóż kawałek folii aluminiowej(...) sitko i zostaw, by ostygły.   2. Mąkę połącz z solą i cukrem, dodaj posiekane masło. Zagnieć ciasto. Wlej zimną wodę i jeszcze przez chwilę je wyrabiaj. Na 30 minut włóż do lodówki.   3. Po wyjęciu...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...sałatek lub przygotować pyszne tartaletki z duszoną rukwią i szpinakiem. Kasztany jadalne: Idealne jeśli jesteś zmęczona lub żyjesz w stresie. Są dobrym źródłem wapnia, żelaza, fosforu i miedzi(...) serce. Ma idealne proporcje kwasów Omega-3 i Omega-6. Miksuj go z chudym twarogiem z dodatkiem np. miodu lub czosnku. Takie połączenie ułatwia wykorzystanie przez organizm cennych składników. Piramida...

  • Weź udział w świątecznym konkursie i wygraj wspaniały blender firmy Braun, książki Pascal kontra Okrasa oraz gadżety Smaker.pl. Któż z nas nie marzy o tym aby święta były dokładnie takie, jak sobie zaplanujemy. Wiemy jednak, że często nasze oczekiwania a rzeczywistość to dwie różne sprawy...   Tym razem będzie inaczej! Napiszcie nam, jak wyobrażacie sobie idealne święta; w ciepłych krajach, w rodzinnej miejscowości, z bliskimi, a może samotnie?   Najciekawsze opowiadanie nagrodzimy blenderem...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...