• Informacje na temat:

    idealne ciasto na szarlotkę

Przepisy na temat: idealne ciasto na szarlotkę
  • Szarlotka "na szybko" z polskich jabłek

    Szarlotka, przy której nie ma wiele pracy i którą upiecze każdy - czy coś takiego w ogóle istnieje? Blogerka Paulina Stępień udowadnia, że tak i zdradza nam swój przepis na prostą i pyszną szarlotkę, oczywiście z polskich jabłek.

  • Smaczny pomysł na "Przepis na szarlotkę"

  • Szarlotka z cytryną

    ...i cynamonem. Odstaw. Przed wyłożeniem na ciasto odciśnij sok. 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę, posiekaj. Dodaj jajka,żółtka,śmietanę, skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto, schłodź. Połową wyłóż formę, połóż jabłka, nakryj drugą połową. Piecz 45 minut w temp. 180°C . Posyp cukrem pudrem.

  • Jak w nazwie :) Najlepiej smakuje ciepła z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.....a na poprawę nastroju z jednym i drugim polane sosem czekoladowym:)

  • Kulinarne abc udanych wypieków

    Idealne kruche ciasto Dodatek cukru ma wpływ nie tylko na smak, ale i na twardość ciasta. Chociaż jego ilość w dużej mierze zależy od naszych upodobań smakowych, warto przestrzegać starych babcinych zasad. Mówią one, że na 2 szklanki mąki można użyć maksymalnie 3/4 szklanki cukru. W przeciwnym razie ciasto wyjdzie twarde i trudno będzie je wyjąć z formy. Beza z kisielem Wierzch szarlotki lub...

  • Dziś podzielę się z Tobą przepisem na idealne ciasto naleśnikowe

  • Dojście do momentu, kiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów :)

  • Jedno z moich ulubionych ciast na pierogi. Ciasto bardzo elastyczne, fajnie i miękko się wałkuję. Pierogi zlepiają się idealnie i co najważniejsze nie pękają podczas gotowania. Ciasto idealne na pierogi o każdej parze roku nie tylko na te świąteczne.

  • Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do kawy zamiast soli dodajecie cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie solą. Ciasto z tego przepisu wychodzi idealnie kruche.

  • Dodanie tego składnika sprawi, ze ciasto będzie mięciutkie i elastyczne. Przepis stary i sprawdzony.

Artykuły na temat: idealne ciasto na szarlotkę
  • 3 ciasta z jabłkami

    Idealne na jesień, oryginalne i smaczne ciasta z jabłkami.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Krucha prawda

    Najważniejsze, by kruche ciasto było idealne, to zachowanie złotych proporcji mąki do masła i cukru. Zapamiętaj wzór 3:2:1.  Jeśli użyjesz 30 dag mąki, masła powinno być 20 dag, a cukru 10 dag (nie dodaje się go do wypieków słonych). Mąka nie może być zawilgocona, trzeba ją więc przesiać. Najlepsze ciasto wychodzi z krupczatki lub typu 500.  Masło wybieraj z jak najwyższą zawartością tłuszczu...

  • Weź udział w świątecznym konkursie i wygraj wspaniały blender firmy Braun, książki Pascal kontra Okrasa oraz gadżety Smaker.pl. Któż z nas nie marzy o tym aby święta były dokładnie takie, jak sobie zaplanujemy. Wiemy jednak, że często nasze oczekiwania a rzeczywistość to dwie różne sprawy...   Tym razem będzie inaczej! Napiszcie nam, jak wyobrażacie sobie idealne święta; w ciepłych krajach, w rodzinnej miejscowości, z bliskimi, a może samotnie?   Najciekawsze opowiadanie nagrodzimy blenderem...

  • Zafixuj się z Gellwe!

    ..., co jej wielbiciele cenią najbardziej - niezwykle chrupiące, aromatyczne i doskonale wypieczone ciasto bez zakalca, pachnące cynamonem i wanilią. Fix do pieczenia sernika - sprawi, że sernik wspaniale wyrośnie, nie opadnie, a jego konsystencja będzie lekka i puszysta. Ciasto będzie smaczne i idealnie wypieczone. Doskonałym dodatkiem do ciast jest bita śmietana, najlepiej taka, którą ubijamy...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • ... kto sie boi ... cholesterolu ???

    ...zwany przeze mnie  w dziennikach V panicznie boi sie cholesterolu, ktory ponoc ma wysoki ( od lat go nie badal, ale wie ) i kiedy pieke ciasto ... jeczy - Luci , ile jajek ... - 3 ( guzik prawda(...) Ciasto podzielilam na pol . Polowa wylozylam forme tak troche z brzegiem i naklulam widelcem i na to jablka ... Przykrylam druga czescia ciasta skubiac kawaleczkami. Pieklam w tem. 180- 200

  • Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu. Fot. materiały partnera Ciasto kruche: 400 g mąki krupczatki 100 g cukru 200 g zimnego masła 6 łyżek zimnej wody 2 żółtka Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek Golden Delicious 150 g cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu mielonego sok z ½ cytryny 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową   Kruszonka: 80 g masła 110 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: 200...

  • Nasze czytelniczki przetestowały Multicookery

    .... Zamrożone warzywa i ryba wymagają więcej czasu więc nie można umieszczać wszystkiego w tym samym czasie..   Następnie upiekłam szarlotkę na kruchym cieście. Niestety ten test nie jest pozytywny , ciasto(...) występuje poza czekoladowo-orzechowym i drugim także z udziałem czekolady/ nie zdążyłam go upiec/ nie wzbudził naszego specjalnego zainteresowania. Ciasto drożdżowe to dominująca pozycja na moim...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...