• Informacje na temat:

    idealna polewa czekoladowa do ciasta

Przepisy na temat: idealna polewa czekoladowa do ciasta
  • Kontrastowe ciasta

    Ciasto zebra Sposób przygotowania Ciasto zebra spełnia wszystkie wymogi dobrego deseru: jest przepyszne, ładnie wygląda i jest proste w przygotowaniu! Mieszankę do domowego wypieku ciasta(...) keksówkę o długości 35 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Dwa rodzaje ciasta układamy naprzemiennie w foremce. Całość wstawiamy...

  • Muszę się Wam przyznać do mojej kolejnej słabości, którą było przygotowywanie polewy czekoladowej. Często miałam z nią problem, bo albo za szybko stygła, albo wręcz przeciwnie i nie chciała wcale zastygnąć, była albo za gęsta, albo za rzadka, albo zwyczajnie miała grudki. Jeśli też tak macie, to mam dobre wieści, bo w końcu znalazłam przepis idealny. Zapraszam zatem na idealną polewę czekoladą, którą bardzo często wykorzystuje do ozdabiania, polewania moich ciast i deserów. :)

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Ciasta z makiem są tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

  • Aksamitna i aromatyczna polewa czekoladowa - idealna do wszelkiego rodzaju wypieków!

  • Ciastko milionera

    Na ciastko milionera po raz pierwszy natknęłam się w ogromnej książce o czekoladowych przepisach, którą dostałam w prezencie, kiedy postanowiłam zacząć prowadzić własny blog. Było idealne, z błyszczącym karmelem i polewą czekoladową równą jak nowiutka autostrada - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

  • Idealna równiez do ciasta

  • Żurawinowy piegusek

    Idealny do porannej kawy

  • Wspaniała, błyszcząca, idealna polewa czekoladowa do dekoracji ciast i tortów :) ( Jak by co na zdjęciu tort mojego wykonania :))

  • Murzynek z jabłkami

    .... 2. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. 3. Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką...

  • Polewa jest do dekorowania ciasta.

Artykuły na temat: idealna polewa czekoladowa do ciasta
  • Keks kawowo-czekoladowy

    Keks kawowo-czekoladowy to idealny dodatek do niedzielnej herbaty.

  • Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!" Nagrzać piekarnik do 190C. Oba rodzaje ciast robić równolegle. Ciasto czekoladowe   280g mąki typ 500 30g  kakao 3 g drożdży GOLD Ok 120 g wody 60g żółtek 30g oleju z pestek winogron 30g cukru 5g drobnej soli morskiej Zrehydrować drożdże w 50g wody.   Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól...

  • Czekoladowe Eklery

    ...od gory na rekaw by krem wypelnil ekler. Ja robilam po 2 dziurki by ciasto nie peklo. Polewa Roztapiamy 200 g gorzkiej czekolady na parze. Dodajemy do niej 3 lyzki oleju arachidowego. Mieszamy...

  • Wbrew pozorom, potrawy z dodatkiem czekolady wcale nie muszą być tuczące lub niezdrowe. Wystarczy umiejętnie łączyć składniki. Fot. 123RF/Picsel SKŁADNIKI - ½ szklanki płatków owsianych górskich - ¾ szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru pudru albo miodu - 1 1/2 łyżeczki kakao - 1 łyżka płatków migdałowych albo innych posiekanych orzechów - ½ banana lub innego owocu PRZYGOTOWANIE Krok 1Do słoika wsypujemy płatki owsiane, kakao oraz cukier. Dodajemy mleko. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim, aby...

  • Przekładaniec

    .... słonecznikowego lub rzepakowego Ponadto: 25 dag serka mascarpone, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, 25 dag wiśni, polewa czekoladowa Przygotowanie Do przesianej mąki dodaj proszek do(...), wyjmij pestki. Do miski włóż mascarpone oraz śmietankę, wsyp cukier puder. Ubijaj mikserem aż do powstania gęstego kremu. Dodaj 15 dag wiśni, wymieszaj łyżką. Kremem posmaruj pierwszy kawałek ciasta...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Wielkanoc z Kasią

    Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

  • 12 kwietnia jest zdecydowanie najsłodszym dniem w roku. To właśnie wtedy na całym świecie obchodzi się światowy dzień czekolady. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was zestawienie najsmaczniejszych czekoladowych przepisów. Dzięki nim świętowanie będzie naprawdę słodkie. Fot. 123RF/Picsel Dlaczego warto jeść czekoladę? Okazuje się, że znakomity smak to nie jedyny z jej atutów. Jedzenie gorzkiej czekolady, zawierającej jak najwięcej kakao, już od wielu lat jest zalecane przez dietetyków. Jak...

  • Ciastka z orzechami włoskimi

    ...wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą, za pomocą łyżki, wykładamy dziesięć porcji ciasta. Formujemy ciasteczka i pieczemy 12-15 minut w 180ºC. Zostawiamy na blasze do wystudzenia. 4. Białą czekoladę...

  • Żaroodporna brytfanna do pieczenia wykonana jest z opatentowanego szkła Termisil, które wykazuje się wysoką odpornością termiczną (od -50 do +500°C). Oznacza to, że naczynie możesz włożyć zarówno do zamrażalki, jak i piekarnika, czy mikrofali. Jest to duże udogodnienie, szczególnie w święta, w czasie, gdy najczęściej brakuje nam czasu. Jej forma znakomicie sprawdzi się do pieczenia smakowitych potraw, takich jak tarty, quiche, ciasta marchewkowe, wytrwane pasztety np. z królika, czy gęsi....