• Informacje na temat:

    idealna beza na wierzchu

Przepisy na temat: idealna beza na wierzchu
  • Eton mess z różowym kremem i owocami lata

    Zbliżający się długi weekend warto wykorzystać na błogi wakacyjny odpoczynek i spotkania z bliskimi. Idealnym dopełnieniem chwil spędzonych w gronie znajomych będzie kusząco słodki i kolorowy deser.

  • Ha ha, najbardziej w tej bezie uwielbiam to, że każdy, zanim ją spróbuje mówi: "nie, ja tylko mały kawałeczek". A potem...

  • Rolada bezowa z malinami

    ...blaszki wyłożonej papierem, wyrównać i piec w rozgrzanym piekarniku (150 st. C) przez 25 minut.  Gotowa beza powinna być chrupiąca z wierzchu i z łatwością odchodzić od papieru. Po wyjęciu z piekarnika...

  • Szukałam korzeni Bezy Pawłowej i okazało się, że pochodzi ona z Australii. Tort został nazwany na cześć tancerki baletowej Anny Pawłowej. I chociaż autorstwo przypisuje sobie również Nowa Zelandia, wszystko wskazuje na to, że jednak kolebką Tortu Pavlovej jest Australia. Za żadne skarby świata nie skojarzyłabym tego deseru właśnie z tą częścią świata ale w końcu oni chodzą do góry nogami więc można się spodziewać po Kangurach wszystkiego :) W Australii zakochali się moi rodzice. Jest ona...

  • Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy

    ...ciasto przez ok. 2 godziny.  Idealna beza powinna być chrupiąca na wierzchu, spodzie i po bokach, a w środku delikatnie wilgotna. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Miksujemy ser mascarpone, cukier...

  • Szybkie, smaczne i idealnie nadaje się na przekąskę.

  • Kulinarne abc udanych wypieków

    ...zasad. Mówią one, że na 2 szklanki mąki można użyć maksymalnie 3/4 szklanki cukru. W przeciwnym razie ciasto wyjdzie twarde i trudno będzie je wyjąć z formy. Beza z kisielem Wierzch szarlotki lub ciasta z truskawkami możesz ozdobić słodką i kuszącą pianką z dodatkiem kisielu. Do ubitych z cukrem pudrem białek wsyp kilka łyżeczek tego produktu (w proszku). Pianą pokryj wierzch ciasta. Beza...

  • Smaczny pomysł na "Czereśniowe z dekoracyjną kratką na wierzchu"

  • Sprawdzony przepis na "Malinowa beza"

  • Sprawdzony przepis na "Chałwowa beza"

Artykuły na temat: idealna beza na wierzchu
  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Boskie czereśnie

    ..., zmniejsz temperaturę do 150°C. Na wierzchu rozsmaruj bezę. Wstaw do pieca i piecz jeszcze 15 minut. Ostudź. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Dolny ułóż na dnie tortownicy. Żelatynę namocz w niewielkiej...

  • Już od ponad 5 tys. zielona herbata, ze względu na szereg pozytywnych właściwości i wyjątkowo delikatny aromat, powiększa rzesze swoich wielbicieli. Są i tacy, którzy podobnie jak cesarz Shen Nung, nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia choć filiżanki wyśmienitego naparu. Szczególnie wiosną warto sięgnąć po to znane i sprawdzone źródło dobrego samopoczucia i przypomnieć sobie, jak wiele przyjemności daje rozkoszowanie się prostymi czynnościami... Warto też spróbować znaleźć równowagę między...

  • Sernik pod bezową pierzynką

    Sernik idealny na rodzinne popołudnie w towarzystwie kawy.

  • Chociaż beza to zaledwie kilka składników, jej odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Przekonają się o tym uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" w szóstym odcinku programu. W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką...

  • Wiosna na talerzu

    .... 6. Placki posmaruj ricottą, na wierzchu ułóż duszone karczochy. 7. Wstaw minipizze do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C. Piecz 15 minut. Podawaj posypane posiekaną natką. Pieczone...

  • Żaroodporna brytfanna do pieczenia wykonana jest z opatentowanego szkła Termisil, które wykazuje się wysoką odpornością termiczną (od -50 do +500°C). Oznacza to, że naczynie możesz włożyć zarówno do zamrażalki, jak i piekarnika, czy mikrofali. Jest to duże udogodnienie, szczególnie w święta, w czasie, gdy najczęściej brakuje nam czasu. Jej forma znakomicie sprawdzi się do pieczenia smakowitych potraw, takich jak tarty, quiche, ciasta marchewkowe, wytrwane pasztety np. z królika, czy gęsi....

  • Pavlova z owocami lata

    ...koło o pożądanej wysokości (beza nie wyrośnie). Zostaw trochę miejsca przy brzegach - ciasto się trochę rozszerzy. 5. Piecz przez godzinę (jeśli ciasto za bardzo zbrązowieje z wierzchu, delikatnie(...)1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C, wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia (okrągła blacha do pizzy jest idealna). 2. Przed wymieszaniem przetrzyj wszystkie miski i przyrządy białym octem...

  • Weź udział w świątecznym konkursie i wygraj wspaniały blender firmy Braun, książki Pascal kontra Okrasa oraz gadżety Smaker.pl. Któż z nas nie marzy o tym aby święta były dokładnie takie, jak sobie zaplanujemy. Wiemy jednak, że często nasze oczekiwania a rzeczywistość to dwie różne sprawy...   Tym razem będzie inaczej! Napiszcie nam, jak wyobrażacie sobie idealne święta; w ciepłych krajach, w rodzinnej miejscowości, z bliskimi, a może samotnie?   Najciekawsze opowiadanie nagrodzimy blenderem...