• Informacje na temat:

    hummus z soczewicy

Przepisy na temat: hummus z soczewicy
  • Kuchnia Izraelska - jedna z najbardziej pożywnych na świecie

    ...sklepy, które sprzedają owoce i warzywa na każdym rogu, a młodzi ludzie mają nawyk gotowania własnych posiłków wyniesiony z domu. Porównanie wartości odżywczych miseczki zupy z soczewicy lub(...), sałatka izraelska, miska marynowanych warzyw, chleb pita lub hummus. - Za każdym razem, kiedy jesteśmy w Izraelu, udajemy się do naszych lokalnych marketów, aby kupić świeże, lokalne, sezonowe owoce...

  • Hummus wykonany na bazie ciecierzycy jest potrawą bardzo popularną na Bliskim Wschodzie a także w kuchni wegetariańskiej. Jest bardzo zdrowy - bogaty w witaminy i składniki mineralne. Pasta hummus stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań i doskonale smakuje z różnymi składnikami: chlebem, pitą a nawet plackami ziemniaczanymi.

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    ...zapobiec rozpryskiwaniu się miksowanej soczewicy. Całość miksowałam przez 30 sekund/prędkość 10. 2. Dodałam marchew, cebulę i kostkę warzywną (mięsożercy mogą dodać kostkę rosołową). Całość posiekałam(...) wybornie! Hummus to jedno z moich ulubionych "smarowideł". Smakuje świetnie w duecie z sałatką lub świeżym pieczywem. Choć przybył do Polski z daleka, szybko zdobył nasze serca. Smak domowego hummusu...

  • Smaczny , zdrowy, latwy dodatek do wielu dan badz przekasek.

  • popularna w kuchni arabskiej, a szczególnie libańskiej, potrawa z ciecierzycy

  • nie kupuj sklepowego, zrób sam!

  • Sprawdzony przepis na "Hummus"

  • Wypróbowany przepis na "Hummus"

  • Pasta idealna na kanapki

  • Hummus to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skąd pochodzi? Hummus pochodzi z Libanu i jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi w czasach wypraw krzyżowych. A z czego powstaje? Jest to pasta powstała z ciecierzycy pospolitej oraz pasty sezamowej (tahini) z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i kuminu (kminu rzymskiego). Jest niezwykle pożywny,...

Artykuły na temat: hummus z soczewicy
  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...: pomaga kontrolować poziom glikemii przy cukrzycy typu 2. Odchudza, bo: zwiększa uczucie sytości o 30% (w porównaniu do jadłospisu, który nie zawiera soczewicy). Zastosowanie: świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, past i farszów. Ekstrarada: aby zapobiec stratom białka w soczewicy, należy ją solić na 10 min przed końcem gotowania. Bób Jego duże ziarna są skarbnicą witamin...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Codzienny Tuzin doktora Gregera

    Aktywność fizyczna - raz dziennie Jak duża jest porcja Do roślin strączkowych zaliczam między innymi fasolę, ziarna soi, groch, soczewicę i ciecierzycę. Jedząc grochówkę lub maczając marchewkę w hummusie, możemy nie zdawać sobie sprawy, że posilamy się roślinami strączkowymi, ale w istocie tak jest. Powinieneś starać się jeść ich trzy porcje dziennie. Porcję definiuję jako ćwierć szklanki hummusu lub...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...coraz większy. Smaczne dania ugotujesz, np. z grochu, fasoli mung i adzuki, soczewicy. Czerwone mięso dostarczy ci żelaza. Nie chodzi jednak o to, by co dzień fundować sobie hamburgera. Jeżeli jeść(...), warzywa i nasiona roślin strączkowych. Modne, zdrowe... Najlepsze dla ciebie Hummus: To pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej - tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku. Zawiera sporo...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Jak ugryźć wege?

    .... Najwięcej jest go w strączkowych: soi, fasoli, grochu, soczewicy, cieciorce, bobie, ale też w orzechach i zbożach. Dla porównania: mały kotlet schabowy (50 g) zawiera ok. 10 g białka, 100 g fasoli(...) pełnoziarnistego z hummusem. W wersji roślinnej zjesz wszystko "Jajecznica" bez jajek - czarna sól himalajska kala namak (kupisz na vegepack.pl, 8 zł) nadaje potrawom jajeczny smak. Do wegańskiej jajecznicy...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

  • Bieganie: Kiedy i co jeść?

    ..., ciecierzycy, fasoli suszonej lub gotowanej, fasoli czerwonej i zwykłej, soczewicy, soi, szpinaku i brokułach); - orzechach i nasionach (między innymi orzeszkach ziemnych, orzechach włoskich, nerkowcach(...) z czymś z pozostałych kategorii. Taką kombinacją może być na przykład gotowana fasola lub jajka z razowym chlebem; hummus (pasta z ciecierzycy, sezamu, oliwy i cytryny) z waflami ryżowymi lub chlebem...

  • Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny. Fot. materiały prasowe/Pawel Ochman WegenomJeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem hummus z ćwikłą i...