• Informacje na temat:

    hot dogi w cieście francuskim

Przepisy na temat: hot dogi w cieście francuskim
Artykuły na temat: hot dogi w cieście francuskim
  • Wesele bez mięsa?

    ...serwującego bezmięsne burgery, frytki z różnych warzyw, falafel, sojowe hot dogi oraz orzeźwiające owocowe sorbety - co tylko zapragniecie! Podobne atrakcje uda się zorganizować także wtedy, gdy nie dysponuje(...) camembert, tarty na kruchym cieście oraz ratatouille. Zimna płyta może opierać się na hiszpańskich tapas, francuskich serach i izraelskich przekąskach, a miłośników azjatyckich przysmaków na pewno...

  • Dziś w Stanach Zjednoczonych hucznie obchodzony jest Dzień Niepodległości. Przypadkowo lub nieprzypadkowo 4 lipca to także święto hot-doga. To doskonała okazja by poznać historię hot-dogów.   Amerykańskie hot-dogi pochodzą z Niemiec. W 1987 roku Frankfurt nad Menem obchodził 500 urodziny hot-doga. Ponoć w 1487 roku, czyli na pięć lat przed wyprawą Kolumba w stronę Nowego Świata, właśnie we Frankfurcie powstała pierwsza, charakterystyczna cienka i długa kiełbaska - znana dziś jako...

  • Lekkie przekąski na wakacyjne dni

    ...w cieście - można je przygotować w szybki i prosty sposób. Parówki owinąć w ciasto francuskie i plaster sera żółtego (wedle uznania można dodać pieczarki, cukinię bądź czerwoną paprykę) i piec w piekarniku, aż ciasto stanie się chrupkie. Nieco inna forma hot-dogów, ale równie smaczna. Makaronowe szaszłyki - lekka przekąska, do której przygotowania wystarczy zamarynowanie gotowanego tortellini...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Urlop od wyrzeczeń

    ...basenach (hot dogi). Co radzą eksperci? Alternatywą dla ciężkostrawnych, tłustych i kalorycznych mięs (karkówki, golonki, schabowego, kebabu) jest drób, ryby, owoce morza. - Ale uwaga. Ryba kojarzy(...) z tłuszczów utwardzonych, w których mogą znajdować się szkodliwe dla serca izomery trans kwasów tłuszczowych (są także w większości batoników). Badania wykazały, że im więcej tych tłuszczów w cieście, tym...

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...