• Informacje na temat:

    hokkaido

Przepisy na temat: hokkaido
  • Makaron z dynią i parmezanem

    Wiele osób ciągle nie ma pomysłu na to, jak wykorzystać dynie z kuchni. A możliwości jest naprawdę wiele. Od kremu z dyni, przez dżemy po ciasta. My jednak proponujemy konkret: drugie danie w postaci makaronu z dynią i parmezanem. To smaczne, sycące i bardzo zdrowe danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy: 1 dynia Hokkaido Szklanka makaronu Pół szklanki startego...

  • Chipsy. Ulubiona przekąska do piwa czy wina na całym świecie. Ulubiona trucizna na całym świecie. Tłuszcze trans, kilogramy soli, inna chemia... Proponuję smaczny zamiennik, spełniający tę samą rolę. Zaczniesz jeść... aż zjesz do końca. Lekko słodkawe i mocno pikantne, do tego wino.

  • Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami

    Składniki: 1 dynia Hokkaido 40 g sera koziego 1 opakowanie ciasta kruchego 200 ml śmietany 30% 1 opakowanie mieszanki ziaren np. Chrupiącej sałatki Bakalland Świeże zioła do smaku Sól i pieprz do smaku Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, które delikatnie nakłuwamy...

  • To moja propozycja na łatwą, smaczną i dość sytą zupę dyniową.

  • Sałatka z pieczonej dyni i brukselki z orzechami pecan i żurawiną

    Składniki 1 duża dynia Hokkaido 0,5 kg brukselki 100 g żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland 70 g Orzechów pecan np. Bakalland 1 cytryna 1 łyżka płynnego miodu Kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy Sól i pieprz do smaku Dynię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę...

  • Japońskie bułeczki, lecz w mojej wersji.Wyszły mięciutkie i pyszne, dzięki zasmażce.

  • Zupa krem z dyni na ostro

    Sposób przygotowania: 1. Dynię pokrój na kawałki i usuń pestki. Jeśli nie jest to dynia Hokkaido, obierz ją ze skórki. 2. Ziemniaki (bataty) obierz i pokrój w kostkę. 3. Przygotowane warzywa włóż do garnka z rozgrzaną oliwą i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, mieszając. 4. Dodaj wodę (tyle, aby przykryła warzywa). 5. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę na krem...

  • Dynia jest chyba niezbyt lubiana, zatem polecam ja w tym wydaniu. Bardzo smaczne, zdrowe i efektowne danie. kazdy ma swoja dynie prosto na stol.

  • Chcesz przyrządzić dynię? Sprawdź, którą wybrać

    Hokkaido Jest niewielka, okrągła, z zewnątrz czerwonopomarańczowa, miąższ ma ciemnożółty. Jest dość twarda i zwarta, ale nie trzeba jej obierać ze skóry. Znakomita na kremową zupę, do pieczenia, gotowania na parze. Piżmowa Ma charakterystyczny gruszkowaty kształt, bladożółtą skórkę i jasnopomarańczowy miąższ o słodkim, lekko orzechowym smaku. Jej skórka jest bardzo cienka, dzięki czemu dynię...

  • Dynia hokkaido to niewielka dynią japońska z jasnopomarańczową skórką i ciemnopomarańczowym miąższem. Jest znana nie tylko ze smaku ale również z właściwości antyrakowych dzięki zawartych w niej antyoksydantom. Jej pomarańczowa barwa wynika z dużej zawartości karotenoidów a głównie luteiny która pozytywnie wpływa na wzrok a w szczególności groni oczy przed wpływem promieniowania UV. Hokkaido cechuje również duża zawartość witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych (fosfor, żelazo,...

Artykuły na temat: hokkaido
  • W drodze do Hokkaido

    Nie mniej entuzjazmu niż dziwaczne teleturnieje i maleńkie gadżety wywołuje u Japończyków wiosenne święto wiśniowych kwiatów, które przesuwa się ku północnemu krańcowi ich ojczyzny - wyspie Hokkaido.

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Dyniowe wypieki

    Do wypieków najlepiej wziąć dynię odmiany hokkaido. Aby zmiękła, podpiecz ją w piekarniku.

  • Ostatnio mieliśmy okazję przygotować pyszne, jesienne dania wraz z Michelem Moran - przesympatycznym jurorem polskiej edycji programu Masterchef oraz ambasadorem marki Kenwood. Fot. 123RF/Picsel Zupa dyniowa z trawą cytrynową Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 2 cebule 5 marchewek 2 dynie hokkaido kawałek korzenia imbiru Trawa cytrynowa - opcjonalnie Sól Pieprz cayenne Olej do smażenia 200g świeżego koziego sera 100ml śmietany 18% Świeża natka pietruszki lub kolendra Sposób...

  • Zupa dyniowa z grzankami

    Na zupę bardzo dobrze nadaje się dynia hokkaido. Ma głęboki, intensywnie pomarańczowy kolor, no i nie trzeba jej obierać.

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Dania z dynią

    W kuchni sprawdzi się odmiana hokkaido.

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • DYNIOWY KOKTAJL JAGLANY Z FIGĄ

    Kaszę jaglana opłukać i ugotować. Dynię obrać ze skórki (odmiany hokkaido nie trzeba) i ugotować pokrojoną na duże kawałki, bądź upiec w piekarniku (lepiej smakuje pieczona).  Zblendować ugotowaną kaszę z dynią i bananem, a następnie dodać mleka i wymieszać. Podać ze świeżą figą pokrojoną na ćwiartki.

  • Jak wiele jesteśmy w stanie zapłacić za jedzenie? Okazuje się, że naprawdę dużo. Zwłaszcza jeśli produkty, które chcemy nabyć, uchodzą za luksusowe, szczególnie smaczne lub naprawdę unikatowe. Myślisz, że cenniki w niektórych restauracjach zawierają wygórowane ceny? Wiedz o tym, iż to jeszcze nic w porównaniu z kwotami, jakie bogacze są w stanie wyłożyć, kupując produkty uznawane za naprawdę ekskluzywne. Zapomnijcie o kawie lub deserze za kilkadziesiąt złotych, tutaj w grę wchodzą znacznie...