• Informacje na temat:

    herbatniki digestive

Przepisy na temat: herbatniki digestive
  • Bałam się trochę tego ciasta, ponieważ pisano w wielu miejscach, że ono się po prostu kruszy. Pracowałam już z gorszymi. Wystarczy podsypać blat lekko mąką i wałkować niezbyt cienko. Polecę Wam jak najciemniejszą czekoladę (80%), możecie też zwiększyć ilość soli i pominąć „eksperymentowanie” z obsypywaniem czekolady jej drobinkami. Przepis powinien się znaleźć w każdym zeszycie ;) Podaję Wam moją wersję.

  • Czy herbata bez herbatnika ma sens?

  • Ciasteczka, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. A kolejną zaletą jest to, że są bardzo tanie. Przepyszne w smaku - połączenie słodkości z posmakiem cytrynowym. Wyśmienite!

  • Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowe herbatniki"

  • Bez pieczenia, gotowe w 2 minuty

  • Lubię piec kruche ciasteczka, bo można je dłużej przechowywać i wyjmować w razie potrzeby. Dodatek imbiru sprawia że są cudowne.

  • Sprawdzony przepis na "Herbatniki z lukrem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Herbatniki z szałwią"

  • Tradycyjny sernik na herbatnikach to jeden z moich ulubionych przepisów. Sernik na herbatnikach jest dosyć łatwym przepisem. Nie wymaga mozolnego zagniatania składników, co w efekcie skraca znacząco czas przygotowania ciasta. Sernik na herbatnikach jest bardzo puszysty co powoduje, że wprost rozpływa się w ustach. Mój przepis na tradycyjny sernik na herbatnikach wzbogaciłam o dodatek rodzynek, ale możecie spokojnie pominąć je jeśli ich nie lubicie. Puszysty sernik na herbatnikach gości u mnie...

Artykuły na temat: herbatniki digestive
  • Będzie pysznie

    ...) 12 herbatników digestive (około 120 g), 80 g masła, 400 g trzykrotnie mielonego białego sera, 6 łyżek cukru pudru, 1 laska wanilii, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 80 g suszonej żurawiny Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, uważaj, żeby się nie przypaliło. Herbatniki drobno pokrusz, używając do tego np. widelca. Dodaj do nich masło, wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż do silikonowych foremek na...

  • Powieść jest wspaniałą propozycją na letni relaks. Jest jednocześnie zabawna, wzruszająca, wciągająca w intrygę kryminalną i... rozbudzająca apetyt. Akcja powieści osadzona jest w Karru Małym w RPA, miasteczku, w którym mieszka... Sally Andrew.   Tannie Maria kocha gotować, rozkoszować się jedzeniem i obdarowywać nim innych. W kuchni mogłaby spędzić całe życie. Prowadzi nawet rubrykę kulinarną w lokalnej gazecie - do czasu gdy okazuje się, że czytelnicy bardziej spragnieni są porad...

  • Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Dzięki tej książce z codziennego napoju stworzysz wyjątkowe dzieło sztuki. Proste opisy, sfotografowane krok po kroku uczą przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków. Wśród przepisów znalazły się zarówno tradycyjne espresso, pyszne latte, cappuccino i...

  • W Polsce nie ma jeszcze obowiązku podawania informacji o zawartości tłuszczów trans w danym produkcie. Trudno jest więc unikać tych groźnych dla zdrowia substancji. Poniżej znajdziesz poradnik, jak z dużą dozą prawdopodobieństwa ograniczyć ich spożycie. Mimo braku informacji na opakowaniu, jesteśmy w stanie uniknąć szkodliwych tłuszczów. Fot. 123RF.COM/PICSEL Czytanie składu nie zawsze pomoże Na etykietkach, jeśli w ogóle znajdziemy informacje o tłuszczach trans, to zwykle będą to dane na...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się upuścić dopiero co przygotowaną kanapkę. Niektórzy twierdzą, że wystarczy ją szybko podnieść, aby bez obaw o bakterie, móc ją zjeść. Ile w tym prawdy? Fot. 123RF Każdy z nas słyszał kiedyś o tak zwanej zasadzie pięciu sekund (w innych wariantach zasada trzech lub siedmiu sekund). W wielkim skrócie, mówi ona o tym, że upuszczone na podłogę produkty możemy bezpiecznie zjeść, jeśli tylko podniesiemy je odpowiednio szybko. Zgodnie z tym popularnym...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Ciężko sobie wyobrazić początek dnia bez filiżanki gorącej kawy. Czasem jednak bywa tak, że temperatura za oknem jest wyższa od temperatury owej kawy. Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z codziennej, aromatycznej dawki kofeiny? Mrożona kawa to sposób na orzeźwienie i pobudzenie. Mrożoną kawę pija się na całym świecie - od Australii po Wietnam. Zazwyczaj podaje się ją z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową - jako deser. Na taką kawę chodzimy do kawiarni, sącząc ją przez słomkę, w...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...