• Informacje na temat:

    herbatnik korzenny

Przepisy na temat: herbatnik korzenny
  • Krem o smaku ciasteczek korzennych jest nie tylko smacznym smarowidlem do pieczywa, nadaje sie równiez do ciast, tortów, deserów, nalesników a nawet salatek. Opcjonalnie mozna tez dodac do niego bakalie albo mielone orzechy. Niezastapiony szczególnie w okresie swiatecznym.

  • Wypróbowany przepis na "Sernik czekoladowo-korzenny"

  • Idealna propozycja na zbliżające się święta. Tradycyjny, prosty sernik, którego smak dopełnia korzenny aromat spodu i pierniczków.

  • Pyszny deser do kawki.

  • Super ciasto na szczególna okazję.

  • Smaczny,zdrowy,"zimowy"miodek,który swój smak zawdzięcza dodanym przyprawom :)

  • Sprawdzony przepis na "Korzenny omlet"

  • Wypróbowany przepis na "Korzenny placek"

  • Smaczny pomysł na "Placek korzenny"

  • Smaczny pomysł na "Korzenny miodownik"

Artykuły na temat: herbatnik korzenny
  • Czarno-niebieska tarta sernikowa

    Składniki: 3 łyżki rozpuszczonego, niesolonego masła  8 paczuszek herbatników korzennych, połamanych na kawałki 1/3 szklanki i 2 łyżki cukru ¼ szklanki kwaśnej śmietany 225g odtłuszczonego(...)) Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 175°C. Połącz masło z herbatnikami w misce przy użyciu blendera, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę do tarty masą herbatnikową - dno i boki do połowy. Piecz...

  • Sernik przygotowany według tego przepisu wychodzi aksamitnie gładki i puszysty, jak chmurka. Składniki: Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 100 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ok. 75 g śmietanki 36% 150 g białej czekolady (połamanej na małe kawałki) Spód: 250 g kruchych ciasteczek (zmiksowanych) 2 łyżeczki przyprawy korzennej Ok. 60 g roztopionego masła Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Do środka wsypać zmiksowane ciasteczka, dodać masło. Wszystko...

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    .... Mielony zaś doskonale pasuje do potraw słodkich: herbatników, ciast, sałatek owocowych, pieczonych jabłek. Gorczyca Jej niepozorne kuliste ziarenka wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji(...) napadów głodu. Cynamonem warto doprawiać nie tylko dania na słodko, ale też na ostro, tym bardziej, że świetnie komponuje się z pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Kurkuma Ma delikatny korzenny...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Goście, goście!

    ...mieć wyrazisty kwaskowo-korzenny smak. Pokrój filety śledziowe na mniejsze kawałki. Na talerz nałóż porcję śmietany, ułóż na niej porcję śledzia. Przed podaniem możesz dodać kilka kaparów(...) Poziom trudności: 3 Spód: 2 opakowania herbatników, 50 g kakao, 100 g orzechów włoskich, 100 g masła Herbatniki, kakao i orzechy włoskie zmiksuj, pod koniec dodaj roztopione masło. Masą wyłóż tortownicę...

  • ...czyli steki wołowe w skorupce przyprawowej. Głównym składnikiem marynaty jest kumin (druga najbardziej popularna przyprawa na świecie). Najczęściej używana jest w kuchni wschodniej, ma mocny korzenny zapach. Fot. 123RF/Picsel Do przygotowania soczystych steków potrzebujemy: - steki z żebra wołowego - oliwa extra Vergin - kmin rzymski - ziarna kawy - chili - papryka - gruba soli - mielonego pieprz Wszystkie sypkie przyprawy należy zgnieść na proszek. Następnie dodać oliwe z oliwek i...

  • Kawowa etykieta

    ..., herbatnikiem korzennym lub migdałkiem opruszonym kakao. Mleko - ciepłe czy zimne? Wszystko zależy od pory roku i upodobań osoby zamawiającej napar. Przyjęło się, że mleko podawane do kawy powinno być...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

  • W konkurencji technicznej uczestniczy musieli przygotować aż trzy rodzaje ciasteczek: ptysie, mini torciki i bezy. Ptyś Kruchy herbatnik (Croustillant)100g mąka T450100g cukier demerara80g masłoWszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania jednolitego ciasta.Rozwałkować do grubości 3-4mm. Schłodzić. Wyciąć dyski o śr. 4cm. Przechować w lodówce Ciasto Parzone75g woda75g mleko pełne75g masło3g sól6g cukier kryształ90g mąka T650150g jaja (3 średnie jaja)Zagotować 5 pierwszych składników....

  • Wypróbuj przepis, z którym w trzecim odcinku musieli zmierzyć się uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!". HERBATNIK - spód 40g masła 35g cukru 60g mąki 450 15g mąki migdałowej 65g płatków owsianych 50g masła   Połączyć 5 pierwszych składników. Upiec w formie kruszonki do złotego koloru. Zagotować masło dodać do odpieczonej kruszonki i wymieszać. Wycisnąć 6 spodów grubości 3-4mm wewnątrz wycinaka. Schłodzić. ŻELKA PEKTYNOWA   100g puree malinowego 35g puree z czarnej porzeczki 5g...