• Informacje na temat:

    haluszki z bryndzą

Przepisy na temat: haluszki z bryndzą
Artykuły na temat: haluszki z bryndzą
  • Gnocchi i haluszki

    Istnieje wiele wersji tych dań, bo gnocchi możesz zrobić z warzywnego puree, a haluszki serwować np. ze skwarkami i kiszoną kapustą. Spróbuj! Gnocchi to rodzaj włoskich klusek podawanych najczęściej z sosami. Haluszki to kluski słowackie z surowych ziemniaków. Podaje się je z serem, a najczęściej z bryndzą. Włoskie kluseczki Gnocchi robi się z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Po obraniu...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Bundz, bryndza i oscypek

    ...placków ziemniaczanych, serwowanych nie z cukrem, tylko z kwaśną śmietaną. Słowacy serwują bryndzę do kluseczek mącznych i tak otrzymujemy haluszki. My możemy przygotować potrawę po podhalańsku. Gotujemy ziemniaki w mundurkach i ucieramy je z bryndzą. Formujemy ciasto, dodając kwaśną śmietanę, dwa jaja, mąkę i sól. Z ciasta formujemy kluseczki, które gotujemy około 10 minut na osolonym wrzątku...

  • Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Kopytka są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Kiszonki możemy traktować jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Zawarty w nich kwas mlekowy, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Śniadania nie musza być nudne i powtarzalne. Śniadania musza być dostosowane do potrzeb energetycznych każdego z nas. Warto przywiązywać im więcej uwagi, a nawet wstać chwilę wcześniej i celebrować poranek pysznym posiłkiem wraz z całą rodziną. Śniadania to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Niestety, często, w biegu zapominamy o traktowaniu tego posiłku poważnie, nie tylko przyrządzając śniadania sobie, ale i dzieciom. Nie zwracamy uwagi na różnorodność produktów, dobieranie...

  • W najnowszym numerze magazynu PYSZNE wzięliśmy byka za rogi i udowadniamy, że podroby zasługują na uznanie. Gotujemy gulasz z policzków wołowych, zapiekamy wątróbkę i dusimy cynaderki. Kuchnia to miejsce dla odważnych! Poza tym rozsmakowujemy się w daniach z kapusty, poznajemy różne rodzaje mąki, a w warsztatach kulinarnych pieczemy domową pizzę. W wolnym czasie jedziemy na kulinarną wyprawę do Czech, a po powrocie pieczemy ciasta - niebiańskie łakocie, które skuszą nawet najbardziej...