• Informacje na temat:

    halibut z kaszą gryczaną

Przepisy na temat: halibut z kaszą gryczaną
Artykuły na temat: halibut z kaszą gryczaną
  • Co jeść, żeby włosy były piękne i zdrowe?

    ...z fazą aktywnego wzrostu włosa. Rosnące włosy są więc mocniejsze i bardziej stabilne. Łosoś, dorsz, halibut czy makrela powinny więc na stałe zagościć na Twoim stole. Doskonałe źródło żelaza stanowią...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Dobroczynne właściwości kaszy gryczanej ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i...

  • Szczęście na talerzu

    Witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Do codziennej diety włączmy pieczywo z grubego przemiału, płatki owsiane, kaszę gryczaną, groch, fasolę, soczewicę, orzechy, chudą(...), makrela, śledź czy halibut. Magnez. Uzupełnianie diety tym pierwiastkiem łagodzi objawy zmęczenia, rozdrażnienia, zaburzeń snu, poprawia ogólną wydolność fizyczną i psychiczną. Naturalnym...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...krowie mleko), z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem. Takie pierożki będą lekkostrawne dla brzdąca, pod warunkiem że podgrzejesz je w gorącej wodzie lub podpieczesz, zamiast podsmażać. Kapusta z grochem(...) halibut lub łosoś. Możesz wybrać także mniej tłuste ryby, jak dorsz lub sola. Kawałek smażonego karpia - bez skóry, bo pod nią kumuluje się tłuszcz - możesz podać dopiero czterolatkowi. Wtedy warto...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Dekalog zdrowej diety

    ...twojego organizmu, powinnaś serwować rybę przynajmniej 2 razy w tygodniu. Najbardziej wskazane są: sardynki, szprotki, śledź, makrela, dorsz, halibut, różowy łosoś i biały tuńczyk. Wypróbuj: Łosoś...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

  • Makrobiotyka: Jesteś tym, co jesz

    ...maksymalnie dwie filiżanki dziennie. Dwa-trzy razy w tygodniu spożywać należy algi i ryby o białym mięsie (takie jak dorsz, flądra, halibut, okoń morski, stynka, sola). Dania makrobiotyczne przygotowywać(...) wystygnie, zmiel ją. Pokrój w kostkę 10 pieczarek, 2 cebule i 3 ząbki czosnku. Podduś w rondelku z łyżką oleju roślinnego. Wymieszaj z kaszą i łyżką mąki sojowej, dopraw szczyptą gałki muszkatołowej oraz...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...