• Informacje na temat:

    hak do ciasta drożdżowego

Przepisy na temat: hak do ciasta drożdżowego
  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    ...1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta 3 łyżki migdałów do dekoracji ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: 1. W misie miksera (ewentualnie(...), odstawić do wystygnięcia. 2. Do misy dodać: przesianą mąkę, cukier oraz drożdże, wbić jajko, całość zalać przestudzonym mlekiem z masłem. 3. Ciasto wyrabiać tzw. hakiem, najpierw na wolnych...

  • Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę.

  • Dzisiaj również proponuję Wam ciasto drożdże (identyczne jak w pierogach z pieca z serem (https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-piekarnika-z-serem,159465,pelen-brzuszek.html) czy też z kurczakiem (https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-piekarnika-z-kurczakiem-curry,159497,pelen-brzuszek.html) tylko tym razem nadzieniem są domowe powidła mojej Mamy. Dzięki temu z dania, które wcześniej było konkretne, powstał nam bardzo przyjemny deser. Z podanych składników wychodzi bardzo wiele pierożków, więc...

  • Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko.

  • Bardzo dobre ciasto drożdżowe , można robić różne drożdżowki, cynamonki

  • zapraszam na bloga

  • Łatwe, zawsze się udają i szybko znikają :) najlepsze są w dniu pieczenia

  • Przepis wart wypróbowania: "Truskawkowe ślimaczki z drożdżowego ciasta"

  • Przepis wart wypróbowania: "Makowe okulary z ciasta drożdżowego"

  • Wypróbowany przepis na "Orzechowa chałka z ciasta drożdżowego"

Artykuły na temat: hak do ciasta drożdżowego
  • Bomboloni

    Składniki: - 1 kg mąki; - 400 ml wody; - 200 g cukru; - 25 g drożdży w kostce; - 2 jajka; - 200 g masła. Sposób przygotowania Ciasto przygotowujemy pół dnia wcześniej przed planowanym smażeniem. Najlepiej zostawić je na noc. Wszystkie składniki mieszamy robotem kuchennym zgodnie z przepisem na ciasto drożdżowe. Kiedy oblepi hak robota, zbieramy je do miski, którą zakrywamy folią...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Placek drożdżowo-serowy z jabłecznym wierzchem

    Przygotowanie: 1. Stop 50 g masła. Mleko lekko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 75 g cukru i 1 torebkę cukru wanilinowego. Drożdże pokrusz, rozpuść w ciepłym mleku. Wlej do miseczki. Dodaj stopione masło. Dobrze wyrób mikserem z końcówkami w kształcie haków. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. 2. W tym czasie jabłka umyj, wydrąż...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Gofry gryź!

    ...pomocą miksera z hakiem wymieszaj mleko z drożdżami, jajkiem i 1/3 mąki. Gdy składniki się połączą, dodaj pozostałą mąkę, nie mieszaj! Odstaw na godzinę. Następnie dołóż cukier, wanilię, szczyptę soli(...). Potem połam czekoladę na mniejsze kawałki i wymieszaj z ciastem. Wyrabiaj chwilę, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia odwiń folię z ciasta, wyrabiaj je chwilę i podziel...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...