• Informacje na temat:

    habanera

Przepisy na temat: habanera
  • Leczo z habanero

  • Z podanego przepisu wyszedł 1 l ostrego, smacznego sosu.

  • moje uzależnienie od mozzarelli jest chorobą nieuleczalną ;-) tu wersja na ostro,szybko i zdrowo ;-) dla wszystkich wielbicieli ostrych smaków-dodanie habanero podkręca ostrość na maxa :-)

  • Szybko i prosto, ale smacznie i wyraziście. Tym zdaniem można określić pikantną potrawkę z warzyw oraz kurczaka z nutą świeżego rozmarynu. Danie jest idealne dla wszystkich smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Potrawka jest bardzo aromatyczna i mimo swej prostoty pozwala ucieszyć kubki smakowe. Świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która pozwala złagodzić ostrość nadaną przez paprykę Habanero.

  • całe clou tej przekąski kryje się w przygotowaniu;-) a dokładnie w przyprawach i warzywach dodanych do kaszy podczas jej gotowania kasza cudownie przejmuje smak i aromat dodatków a potraktowana już na talerzu konkretnym kawałkiem dobrego jakościowo masła-rozpływa się w ustach ;-)

  • Ostry sos z dyni i brzoskwiń

  • Jest to niezwykle proste danie, mimo że może wygladać na skomplikowane. Przygotowałam je przy małej pomocy chłopaka, który uwielbia próbować moje "wynalazki". W tym daniu znajdziemy dużo warzyw (z czasów zbiorów) ale nie tylko. Polecam to danie każdemu.

  • Wypróbowany przepis na "Szakszuka z awokado"

Artykuły na temat: habanera
  • Papryka: Łagodna czy ostra?

    Najpopularniejsza jest papryka łagodna, zarówno czerwona, żółta, pomarańczowa, jak i zielona. Można ją jeść na surowo, dusić, piec, gotować lub grillować. Z kolei ostrzejsze odmiany, np. chili, pepperoni, habanero czy jalapeno, nadają potrawom pikantny smak.

  • Przekąski na domowe party muszą być smaczne i oczarować naszych gości, a jednocześnie zależy nam na tym, żeby były proste w przygotowaniu. Grzegorz Łapanowski pomoże nam wybrać kilka ciekawych potraw. Fot. materiały prasowe Zbliżają się okazje do zorganizowania domowych imprez i spotkań w gronie znajomych. Wiele osób zamierza świętować Halloween, Andrzeje z pewnością czekają na 30 listopada i planują huczne obchody swoich imienin. Przed nami dekorowanie dyń oraz wróżby andrzejkowe, jednak nie...

  • Szakszuka z awokado

    Szakszuka to potrawa kuchni izraelskiej, podobno wymyślona przez żołnierzy. Bardzo ostra, szybko stawia na nogi dzięki potasowi z pomidorów.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje...

  • Papryka

    Jest wszechstronna. Można ją łączyć z mnóstwem warzyw.

  • Czy zjedzenie papryki może wywołać ból porównywalny ze spryskaniem gazem pieprzowym? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Fot. 123RF/Picsel Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje dawkę endorfin, które mają złagodzić nieprzyjemne doznania....

  • II Przystawka z kultury: Głos w operze

    ...operowe hity, m.in. nasycona koloraturami aria Królowej Nocy z „Czarodziejskiego fletu” czy habanera z „Carmen”, bez której trudno sobie wyobrazić nie tylko świat opery ale i… współczesnej reklamy...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Żyjemy w czasach, w których wszystko aspiruje do miana „naj”. Budynki muszą być najwyższe, mosty najdłuższe, a samochody najszybsze. Syndrom ten nie ominął nawet świata kulinariów – rzeczy, będące w pewnych aspektach wyjątkowymi, intrygują nas i ciekawią. Najsmaczniejsze, najświeższe, najlepiej przyprawione - właśnie takie potrawy chciałoby serwować większość kucharzy. Okazuje się jednak, że kulinarne wyżyny można osiągnąć także w zupełnie inny sposób. Adrenalina na talerzu Posiłkom zawsze...