• Informacje na temat:

    gulasz z kiszona kapusta

Przepisy na temat: gulasz z kiszona kapusta
  • Sprawdzone sposoby na gulasz

    ...1. Jeśli wlałaś do gulaszu zbyt dużo wody, możesz go lekko zagęścić, dodając kaszę mannę wymieszaną z zimną wodą. 2. Gdy danie jednogarnkowe ma zbyt intensywny smak, możesz go złagodzić, dodając(...) wzbogacisz, dodając do nich bulion mięsno-warzywny. Możesz go przygotować wcześniej, podzielić na porcje i zamrozić. Przed przyrządzeniem gulaszu wyjmij jedną porcję i zamiast wody dolewaj do dania bulion...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Zapiekanka z kapustą kiszoną pod ziemniaczaną kołderką

    Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego 2-3 łyżki oleju 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 2-3 łyżki mąki 900 ml bulionu 1 kg(...) 45 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Naczynie wyjąć z piekarnika. Kapustę wmieszać do gulaszu. Na tym dachówkowato ułożyć 2-3 warstwy ziemniaków...

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Kociołek z kapustą

    Składniki: 500 g wieprzowiny na gulasz 2 cebule 1 łyżka oleju Sól, pieprz Słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Puszka pomidorów 0,3 l bulionu Po jednej żółtej i czerwonej papryce Por 400 g ziemniaków Słoik kiszonej kapusty (850 ml) Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone w kostkę mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą...

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Pyszny dodatek do drugiego dania, nie tylko do ryby...

  • Gulasz segedyński

    Ten gulasz pochodzi z węgierskiego miasta Szegedyn, a w smaku nieco przypomina bigos.

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

Artykuły na temat: gulasz z kiszona kapusta
  • Gulasz z kiszoną kapustą

    Do gulaszu najlepiej dodać kiełbasę wędzoną. Kiszoną kapustę zawsze należy wypłukać pod bieżącą wodą, by nie była za kwaśna i pokroić.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Zapraszam na sobotni obiad - danie - gulasz po wegiersku, placki ziemniaczane

    ...konserwowanymi... ale jutro podam z kasza gryczana i kapusta kiszona domowej roboty. smacznego.(...), jest znakomity, dziekuje ci dziennikowiczko i polecam dalej. Skorzystalam tez z sugesti laczenia 2 gatunkow mies wieprzowego i wolowego. Tradycyjny gulasz wegierski jest tylko na wolowym miesie ale...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Zmień nawyki, buduj odporność

    Gdy nadchodzi jesień, zwykle przestawiasz swoją kuchnię na tryb "tłusto i solidnie". Czyli gotujesz jak prababcia: zawiesiste sosy, kaloryczne gulasze i okraszone skwarkami zupy. A po co?

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    ...warto Podczas kiszenia rośnie liczba szczepów probiotycznych, bakterii octowych, które poprawiają odporność, i polifenoli, a te z kolei walczą z otyłością, cukrzycą i nowotworami. Ukiszona kapusta ma(...) dodatek do zupy, gulaszu, ryżu, jajek, mięs, ryb. Kto lubi eksperymenty, niech potraktuje koreańską kiszonkę jako bazę i przygotuje z niej, za radą szefa kuchni i autora naszych przepisów Aleksandra...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...b) gryczany c) wrzosowy Kiszona kapusta dobroczynnie wpływa na organizm człowieka dzięki obecności bakterii kwasu: a) mlekowego b) cytrynowego c)  octowego Pod którą nazwą ukrywa się śliwka(...) Geograficzne dla: a) śliwek b) gruszek c) jabłek Tradycyjne danie z Lubelszczyzny, gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony przecierem pomidorowym, to: a) forszmak lubelski b) sztufada puławska...

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...

Wideo na temat: gulasz z kiszona kapusta
  • Kiszona czy kwaszona?

    Kucharz Piotr Kucharski zdradził w "Dzień Dobry TVN" tajniki kiszenia i kwaszenia. Wyjaśnił również, dlaczego warto jeść kiszone ogórki. Na stole w programie pojawiły się kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.