• Informacje na temat:

    gulasz angielski

Przepisy na temat: gulasz angielski
  • Gulasz jagnięcy

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, pokrój, przypraw, smaż na oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i cytrynę, podsmaż, wlej wino. Włóż ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa. Pomidory bez skórki podsmaż na łyżce masła. Dodaj natkę i pestki dyni.  2. Do gulaszu dodaj przyprawy. Duś jeszcze przez chwilę. Wykładaj na talerze, na wierzch ułóż pomidory. 

  • Bardzo szybkie danie !

  • Gulasz z szynki

    ...posiekaną w kostkę cebulę i czosnek oraz obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.  2. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Po tym czasie dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody. 

  • Połączenie słonego ciasta, ze słodkim wnętrzem! Niebiańska rozkosz....a do tego szybka w przygotowaniu : )

  • Gulasz węgierski

    Składniki: 50 dag wołowiny czerwona papryka papryczka chili 2 średnie cebule średni pomidor łyżka smalcu łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki pieprzu cayenne ziele angielskie liść(...) chili i pomidora zdejmij skórki i pokrój. Włóż do mięsa. Dolej tyle wody, aby przykryła mięso. Dodaj przyprawy i duś, aż mięso będzie miękkie. Jeszcze raz przypraw. Posiekaj natkę, posyp gulasz.

  • Smaczny pomysł na "Angielski pudding"

  • Gulasz węgierski na ostro

    ..., pokrój.  2. W garnku mocno rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule oraz czosnek. Wrzuć mięso i mieszając, zrumień je. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Podlej połową szklanki przegotowanej wody (ew. bulionu wołowego wymieszanego z 4-5 łyżkami porto - słodkawy smak wina doskonale harmonizuje z pikantnymi potrawami z wołowiny).  3. Gulasz zagotuj, zredukuj płomień i duś pod...

  • Pyszny keks do kawy.

  • Gulasz wołowy z groszkiem

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, pokrój na małe kawałki i przełóż do naczynia. Wymieszaj z olejem, pieprzem oraz posiekaną cebulą i odstaw na noc. Zamarynowane mięso obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przełóż do garnka i zalej wrzątkiem.  2. Dodaj suszone grzyby, posiekaną cebulę, marchewkę, pora i groszek. Wrzuć listek laurowy oraz ziele angielskie. Duś pod...

  • Gulasz to sycące i smaczne danie, szczególnie w jesienne , chłodne dni. Podlany czerwonym winem świetnie rozgrzewa a sos angielski sprawia, że mięso jest mięciutkie, aromatyczne a jednocześnie zwarte.

Artykuły na temat: gulasz angielski
  • Gulasz z ziemniakami

    ...1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Do garnka przelewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy, dodajemy mięso...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Gulasz z jabłkami

    Przygotowanie: Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Do miski wsyp przyprawę do gulaszu dodaj musztardę, wymieszaj. Włóż mięso, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki (najlepiej zrobić to łyżeczką do herbaty...

  • "Nie pijam kawy, moja droga, wolę herbatę" - śpiewa Sting, najsłynniejszy Anglik w Nowym Jorku. Dla Brytyjczyków popołudniowa herbata to synonim podwieczorku. Fot. 123RF/Picsel O samej five o'clock tea, znanej u nas jako odchodzący już w zapomnienie fajf, napisano bardzo wiele. Kluczowym elementem takiego podwieczorku jest oczywiście herbata. Jak zatem zaparzyć herbatę po angielsku? Oto podpowiedź autora "Roku 1984" George'a Orwella, który w eseju pod znamiennym tytułem "A Nice Cup of Tea" w...

  • Gulasz z brukselką

    ...pokrój w plasterki. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Mieszając smaż aż stanie się(...), przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuj ok. 10 min. W międzyczasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż ok. 5 min. Przełóż ją do gulaszu i jeszcze chwilę...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • Jednogarnkowy gulasz z kapustą

    Smakowity gulasz z kapustą jest całkiem prosty w przygotowaniu.

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Gęsty? Gorący? Gulasz!

    Gulasz z grzybami Składniki na 4-6 porcji: 40-60 dag wołowiny zrazowej, 1/2 szklanki śmietany, 25 dag pieczarek, 3-4 liście laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 50 ml szklanki białego(...) paprykę i ziarna ziela angielskiego. Dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki, jeśli są małe, na połówki. Posolić, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa pod koniec duszenia...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, zimowy wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Fot. 123RF/Picsel Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich zimowych...