• Informacje na temat:

    grzyby w słoikach

Przepisy na temat: grzyby w słoikach
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Pizza z kurkami i sosem śmietanowym

    Kruki to najbardziej wartościowe grzyby: dostarczają mnóstwa witamin, usprawniają pracę wątroby i poprawiają wzrok. A jak smakują!

  • Grzyby w pomidorach to łatwiejsza i tańsza alternatywa dla grzybów z papryką, na które przepis podawałam już wcześniej. Bo grzybki z papryką i pomidorami, czyli grzyby po cygańsku to wersja bogatsza, luksusowa. Pyszna, ale nie zawsze mamy dostęp do świeżej papryki. Po naszym ostatnim grzybobraniu przygotowałam się niby należycie – kupiłam cztery piękne, duże czerwone papryki. Ale w czasie czyszczenia grzybów okazało się, że takich połamanych, pokruszonych i mokrych po deszczu okazów mam tak...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ..., plasterek świeżej kurkumy, 2 cebule, porządnie opalone nad ogniem, kilka ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, kawałek kukurydzy w kolbie, może być zeschnięty, łyżę masła klarowanego, łyżkę sosu sojowego, sól, świeżo mielony pieprz, świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki. W garnku najpierw rozgrzewamy gałązkę tymianku. Dodajemy tłuszcz, imbir, suszone grzyby, sól, natkę pietruszki i wszystkie...

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • Przetwory do mięs i serów

    ...chili). Do każdego słoika na wierzch wlej po łyżce oliwy. Szczelnie zamknij.  WYPRÓBUJ: Aby dodać aromatu i zapewnić trwałość przetworom, włóż do słoika liście dębu lub wiśni. Grzyby w winnej zalewie Sposób przygotowania 1. Grzyby oczyść, odetnij końcówki. Większe sztuki pokrój. Wrzuć do garnka, zalej wodą. Wsyp łyżkę soli. Gotuj 15-20 minut. Osącz, rozłóż do wyparzonych słoików...

  • Pyszne i na zimno i na ciepło.

  • Grzybki w occie do kolacji

    ...pieprz czarny ziarnisty iście laurowe świeża cebula Przygotowanie: 1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz(...) l): połącz składniki marynaty i zagotuj. Mieszaj, żeby sól i cukier się rozpuściły. Grzyby rozłóż do wyparzonych słoików (do 1/2 wysokości). Dodaj po 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego...

  • Najpopularniejsze, najlepsze i najprostsze grzybki w zalewie octowej.

Artykuły na temat: grzyby w słoikach
  • Nie tylko suszenie.  Jak przechowywać grzyby na zimę

    .... Obgotowane stają się elastyczne i tak łatwo się nie łamią. Następnie układaj je w kamiennym lub szklanym słoju, kolejne warstwy,  przesypując solą. Po kilku godzinach grzyby wydzielą sok i "osiądą(...) 3/4 wysokości. Zalej kwaśnym mlekiem, przykryj talerzem, obciąż ciężkim przedmiotem, a naczynie obwiąż gęstym płótnem. Przez kilka dni grzyby mają się kisić w temperaturze około 20°C. Potem przenieś...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść kurki

    Te grzyby słoneczną barwę zawdzięczają dbającemu o dobry wzrok beta karotenowi. A dzięki dużej ilości witaminy D wzmacniają kości!

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Czas na marynaty

    Wodę zagotuj z przyprawami. Wlej wino, ocet i ponownie zagotuj. Całość przestudź. Grzyby dokładnie umyj, przelej na sitku wrzącą wodą i wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Gotuj dwadzieścia minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz. Przełóż do słoiczków, zalej marynatą i szczelnie zamknij. Zobacz także: 

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • Wszystko co powinnaś wiedzieć o grzybach

    Grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych polskich potraw. I choć nie znajdziemy w nich ważnych składników odżywczych, cenię je za walory smakowe i aromatyczne.

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Czosnek - domowy antybiotyk

    Niszczy m.in. paciorkowce, gronkowce, bakterię E.coli oraz grzyby Candida albicans, sprzyjające rozwojowi drożdżycy.

  • Po przypomnieniu 55 pomysłów na przetwory pora na kolejną, jesienną książkę kucharską. Co oferują deszczowe, ozłocone lasy? Grzyby rzecz jasna. Występują raz w roku, więc warto zadbać o garść dobrych pomysłów na ten przysmak. Co polecamy? Aż 13 gatunków głównych, plus gatunki nieoczywiste i kilka sposobów na grzybowe przetwory. Razem aż 45 starannie wyselekcjonowanych pomysłów na grzyby. Naturalnie to nie wyczerpuje grzybowego repertuaru, więc jeśli drogi czytelniku masz cos do dodania,...