• Informacje na temat:

    grzyby w occie babci

Przepisy na temat: grzyby w occie babci
Artykuły na temat: grzyby w occie babci
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...suszone grzyby, jabłka, gruszki i śliwki - są bardziej aromatyczne niż świeże. Mrożenie powinno się odbywać w jak najniższej temperaturze, ponieważ wtedy owoce i warzywa zachowują walory świeżych. Ważne wskazówki Jakich naczyń potrzebujesz? Niegdyś nasze babcie przygotowywały owocowe dżemy i powidła w specjalnych miedzianych naczyniach. To sprawiało, że przetwory się nie psuły. Dzisiaj nie...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...przy stole. Nie ma babci, dziadka, mojej mamy. Święta bez mamy są najbardziej bolesnymi świętami. Była jedyną osobą, która potrafiła mnie docenić, która mnie rozumiała i na każdą "niepogodę" miała(...) z rodzinnego domu wszystkie zwyczaje. Stół przykrywam starym, wykrochmalonym obrusem babci, koniecznie uprasowanym w gwiazdę. Stawiam kryształowe kieliszki, każdy może być inny, ale wszystkie są po babci. Nie...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Puste miejsce przy stole

    ...". Kłócą się, we trzy z babcią. I mama skrobie. Za dwa tygodnie umiera. Grzyby suszą się nanizane na nitki jak korale nad kaloryferem. Mam szczęście. Mam szczęście, bo właśnie przeprowadzamy się do nowego(...) mężatką. W zaawansowanej ciąży z najstarszym synem. Wpadam do mieszkania rodziców, dwie przecznice od naszej kawalerki. Jest 20 grudnia. Przyjechała babcia z Krakowa i ciotka Janka z Wrocławia. Siedzą...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...robić gulasz, pracować swobodniej, komponować. W pani rodzinie istniały tradycje kulinarne? Rodzinne przepisy? - Babcie i dziadkowie od pokoleń mieszkali w Stanach, rodzinne przekazy kuchenne przez(...) prapradziadkowie - pochodzi z tej części Europy. Przodkowie babci z Wilna i Kobrynia. Babcia ze strony ojca często robiła rosół z kulkami z macy - potrawą raczej z tych okolic. Poza tym zupy - typowo polskie...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...grzyby w szklance wody. Nagrzej piekarnik do 180°C. Buraki owiń folią aluminiową, piecz ok. godziny, aż będą miękkie. Gdy ostygną, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do wywaru razem(...) z Litwy). To nasza specjalność i najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Tak jest w moim domu i u rodziców. Tak było w domu babci. Nie wiem, ile pokoleń kresowych przodków też przyrządzało drożdżowe...

  • Po przypomnieniu 55 pomysłów na przetwory pora na kolejną, jesienną książkę kucharską. Co oferują deszczowe, ozłocone lasy? Grzyby rzecz jasna. Występują raz w roku, więc warto zadbać o garść dobrych pomysłów na ten przysmak. Co polecamy? Aż 13 gatunków głównych, plus gatunki nieoczywiste i kilka sposobów na grzybowe przetwory. Razem aż 45 starannie wyselekcjonowanych pomysłów na grzyby. Naturalnie to nie wyczerpuje grzybowego repertuaru, więc jeśli drogi czytelniku masz cos do dodania,...