• Informacje na temat:

    grzyby w cebuli do słoika

Przepisy na temat: grzyby w cebuli do słoika
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • Przetwory do mięs i serów

    Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

  • Grzybobranie w tym roku szczególnie udane. Część zdobyczy wysuszona, część zjedzona na bieżąco, a pozostała część zamarynowana. Przedstawiam przepis na grzyby w przecierze pomidorowym.

  • ...5 - 8 dni. Gdy barszcz sfermentuje, zlać do butelki lub słoika, dobrze zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu. Uszka z grzybami Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajo, trochę wody, sól. Nadzienie: 10 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajo, sól, pieprz. Grzyby starannie opłukać, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty...

  • Pyszne i na zimno i na ciepło.

  • Grzybki w occie do kolacji

    ...pieprz czarny ziarnisty iście laurowe świeża cebula Przygotowanie: 1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz(...) l): połącz składniki marynaty i zagotuj. Mieszaj, żeby sól i cukier się rozpuściły. Grzyby rozłóż do wyparzonych słoików (do 1/2 wysokości). Dodaj po 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego...

  • Pasztetową można zrobić do słoika jak również w jelito wieprzowe i uwędzić , jak kto lubi. Jest bardzo smaczna

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru, plasterek świeżej kurkumy, 2 cebule, porządnie opalone nad ogniem, kilka ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, kawałek kukurydzy w kolbie, może być zeschnięty, łyżę masła klarowanego, łyżkę sosu sojowego, sól...

  • Grzyby w pomidorach to łatwiejsza i tańsza alternatywa dla grzybów z papryką, na które przepis podawałam już wcześniej. Bo grzybki z papryką i pomidorami, czyli grzyby po cygańsku to wersja bogatsza, luksusowa. Pyszna, ale nie zawsze mamy dostęp do świeżej papryki. Po naszym ostatnim grzybobraniu przygotowałam się niby należycie – kupiłam cztery piękne, duże czerwone papryki. Ale w czasie czyszczenia grzybów okazało się, że takich połamanych, pokruszonych i mokrych po deszczu okazów mam tak...

Artykuły na temat: grzyby w cebuli do słoika
  • Nie tylko suszenie.  Jak przechowywać grzyby na zimę

    .... Obgotowane stają się elastyczne i tak łatwo się nie łamią. Następnie układaj je w kamiennym lub szklanym słoju, kolejne warstwy,  przesypując solą. Po kilku godzinach grzyby wydzielą sok i "osiądą(...) 3/4 wysokości. Zalej kwaśnym mlekiem, przykryj talerzem, obciąż ciężkim przedmiotem, a naczynie obwiąż gęstym płótnem. Przez kilka dni grzyby mają się kisić w temperaturze około 20°C. Potem przenieś...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Czosnek - domowy antybiotyk

    Niszczy m.in. paciorkowce, gronkowce, bakterię E.coli oraz grzyby Candida albicans, sprzyjające rozwojowi drożdżycy.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

    ...1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone mięso.  Obsmaż je dokładnie. 2. Wlej trochę gorącej wody. Dopraw pieprzem  i solą. Wrzuć suszone grzyby. Przykryj i duś przez ok. 45 min. 3. Dodaj przyprawy, śliwki  i pokrojone w kostkę jabłko. 4. Dorzuć przepłukaną kapustę kiszoną i gotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną kiełbasę  i koncentrat pomidorowy. 5. Gotowy bigos zapasteryzuj...

  • Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Fot. Cezary Pecold / FORUM W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli...

  • Kurki mają wiele zastosowań

    ...grzyby, co pewien czas dodając wodę, aby uzupełnić wydzielany sok. Pieprzniki zawsze podsmażam z odrobiną posiekanej cebuli i na maśle klarowanym, które wydobywa ich aromat. Marynowane Do marynowania wybieram mniejsze grzyby. Obgotowuję ok. 5 minut, studzę i przekładam do słoików. Dodaję ziarna gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, małe cebulki. Przygotowuję marynatę: 2,5

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru, plasterek świeżej kurkumy, 2 cebule, porządnie opalone nad ogniem, kilka ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, kawałek kukurydzy w kolbie, może być zeschnięty, łyżę masła klarowanego, łyżkę sosu sojowego, sól...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...