• Informacje na temat:

    grzyby smażone na zimę

Przepisy na temat: grzyby smażone na zimę
  • Gęsi smalec warto mieć i w kuchni, i w apteczce

    Gęsi tradycyjnie jadano od listopada i wtedy robiono zapasy gęsiego tłuszczu na całą zimę. Dziś możemy kupić gęsi smalec (kosztuje ok. 4 zł/200 g), ale do jedzenia najlepszy będzie ten, który(...) pieczenia Wątróbki oczyść z błonek, umyj, zalej mlekiem, by były przykryte, włóż kapelusze grzybów i wstaw na noc do lodówki (jeśli mleka jest za mało, można dolać wody). Wątróbki i grzyby wyjmij...

  • Już czas na przetwory z grzybów leśnych.

  • Smaki jesieni

    ..., czyli grzyby. Przepisów wykorzystujących te jesienne przysmaki możemy znaleźć bardzo wiele, do najpopularniejszych należą bez wątpienia naleśniki z jabłkami oraz pierogi z grzybami. Przygotowanie(...) i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania - pyszne. Aby przygotować farsz, dokładnie oczyszczamy grzyby, kroimy je w plasterki i wrzucamy na...

  • Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na grzyby marynowane. Większość grzybiarzy ma swój własny niepowtarzalny przepis na przygotowanie grzybów marynowanych, ale jeżeli jeszcze nie opracowaliśmy własnego przepisu to zachęcam do wypróbowania mojego. Może grzyby tak przygotowane posmakują i przepis stanie się również państwa przepisem.

  • Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto zrobić choć kilka słoiczków na zimę.

  • W zimie jak znalazł.

  • Witam serdecznie Pokażę jak można przygotować i przechować grzyby leśne na zimę, jeżeli nie mamy dużej zamrażarki. A chcielibyśmy po za sezonem przygotować zupę grzybową lub sos z grzybów i to nie koniecznie z suszonych grzybów.

  • Grzybobranie w tym roku szczególnie udane. Część zdobyczy wysuszona, część zjedzona na bieżąco, a pozostała część zamarynowana. Przedstawiam przepis na grzyby w przecierze pomidorowym.

  • Następny przepis J.Olivera,sezon grzybowy w pełni ,więc delektujmy się darami lasu w różnych wersjach. Serdecznie polecam ten przepis:)

  • Grzyby enoki można zastąpić pieczarkami, choć te nie są tak kremowe i maślane w smaku.

Artykuły na temat: grzyby smażone na zimę
  • Jakie warzywa wybrać zimą?

    ...głowę importowane jarzyny i te uprawiane w szklarniach. A cenne składniki zachowają całą zimę, jeśli będą odpowiednio przechowywane. Warzywa korzeniowe trzymaj w nieogrzewanej piwnicy w temperaturze(...) C i potasu, ziemniaki gotuj w mundurkach, wrzucając je na wrzątek lub gotuj je na parze. Czosnek, por  Bardzo skutecznie zwalczają bakterie, wirusy i grzyby hamując rozwój infekcji. Kwercetyna...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    .... Plany dla piękna na zimę Gdy rozpoczynasz kolejną porę roku, koncentrując się na planach dla piękna na najbliższe miesiące, jasno określasz kierunek podróży ku zdrowiu i urodzie. Skopiuj tę listę i trzymaj ją gdzieś, gdzie będziesz mogła do niej zaglądać przez całą zimę, by krótkoterminowe cele mogły się zmienić w długoterminowe nawyki. 1. Dbaj o krążenie. Zimą pamiętaj, by regularnie się...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Mam dom w górach, to rzecz ogólnie znana. W domu stoi ( a raczej stał) stary poniemieski piec kaflowy. Zimą grzaliśmy sie przy nim, robili grzanki, suszyli buty. Latem smażyło sie na nim powidła i suszyło grzyby. Piec był stary, wymagał remontu. Od kilku lat poszukiwalismy zduna - wiadomo, zdun zawód na wymarciu. Wreszcie w tym roku, pod koniec pobytu w górach znalazł się zdun. Z polecenia, dobry...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Stłuszczenie wątroby

    Wybieraj chude Nadmiar tłuszczu gromadzącego się w wątrobie uszkadza jej miąższ, z czasem może nawet doprowadzić do marskości. Jeśli wyeliminujesz z diety tłuste, smażone potrawy, nie tylko(...), curry, pieprz, ocet (np. w ketchupach, gotowych sosach, musztardzie), kawę, ale tylko gdy wątroba jest w złym stanie i odczuwasz ból, potem filiżanka kawy dziennie Ci nie zaszkodzi, grzyby - są...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...przednówku przed Wielkanocą niewiele już zostawało z zapasów po zimie. To jest po prostu bardzo sprytna kuchnia. - Podobnie, jak nasza. My też dlatego jemy zimą kutię, suszone grzyby, kapustę. Włosi(...). Powinien nam się kojarzyć tylko z owocami morza. A jego mieszkańcy kochają wszystko, co z ziemi - jedzą bób z cykorią, mięso, grzyby. Z tego są dumni, tego było mniej, o to było trudniej. I to jest dla...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...