• Informacje na temat:

    grzyby na zime w pomidorach i papryce

Przepisy na temat: grzyby na zime w pomidorach i papryce
  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...na Cyprze i rozkochuje w sobie każdego, kto go spróbuje), grzyby, wątróbka jagnięca i cypryjska kiełbaska loukanika  z dodatkiem aromatycznej kolendry, a także klopsiki mięsne i rybne oraz danie...

  • Grzyby w pomidorach to łatwiejsza i tańsza alternatywa dla grzybów z papryką, na które przepis podawałam już wcześniej. Bo grzybki z papryką i pomidorami, czyli grzyby po cygańsku to wersja bogatsza, luksusowa. Pyszna, ale nie zawsze mamy dostęp do świeżej papryki. Po naszym ostatnim grzybobraniu przygotowałam się niby należycie – kupiłam cztery piękne, duże czerwone papryki. Ale w czasie czyszczenia grzybów okazało się, że takich połamanych, pokruszonych i mokrych po deszczu okazów mam tak...

  • Pyszne i na zimno i na ciepło.

  • Dla grzybiarzy coś innego niż tradycyjnie przyrządzone grzyby. Dobre jako dodatek do obiadów i nie tylko. Zwykle wychodzą 3-4 słoiki "jak od dżemu".

  • Już czas na przetwory z grzybów leśnych.

  • Jedzonko jest wyśmienite i lekkie, dodam jeszcze, że powstaje błyskawicznie :) Najlepsze na 2, 3 dzień kiedy smaki się "przegryzą".

  • Pyszne, kruche i soczyste. Idealna propozycja na ciepły obiad.

  • Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na grzyby marynowane. Większość grzybiarzy ma swój własny niepowtarzalny przepis na przygotowanie grzybów marynowanych, ale jeżeli jeszcze nie opracowaliśmy własnego przepisu to zachęcam do wypróbowania mojego. Może grzyby tak przygotowane posmakują i przepis stanie się również państwa przepisem.

  • Wspaniały dodatek do mięsa i ryb.

  • Przepis wart wypróbowania: "Grzyby na dziko w tortilli"

Artykuły na temat: grzyby na zime w pomidorach i papryce
  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...i owce takie jak: morele, śliwki, jabłka, daktyle, gruszki, włoszczyznę i grzyby. Nie zaleca się suszenia m.in. truskawek, porzeczek, poziomek i agrestu ze względu na znajdującą się w nich w dużej ilości...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Odporność zaczyna się na talerzu

    ..., brokuły i truskawki - instruuje dietetyk. Równie ważna dla zdrowia układu odpornościowego jest witamina D, na niedobór której jesteśmy narażeni jesienią i zimą.  - Jej źródłem są ryby, jajka, grzyby...

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...moreli dostarcza około 60 mg magnezu, a świeże morele w takiej samej porcji zawierają go tylko 9 mg). Niektóre produkty mają bardziej intensywny smak i zapach niż te świeże (liście pietruszki, grzyby...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Składniki odżywcze, które są nam teraz bardzo potrzebne

    ...słodycze. Przyczyni się do powstrzymania zmian miażdżycowych w układzie krążenia. Najwięcej go zawierają: chleb żytni razowy, ziemniaki ze skórką, grzyby, pieprz, tymianek, rzeżucha. Składniki, z którymi...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...przednówku przed Wielkanocą niewiele już zostawało z zapasów po zimie. To jest po prostu bardzo sprytna kuchnia. - Podobnie, jak nasza. My też dlatego jemy zimą kutię, suszone grzyby, kapustę. Włosi(...). Powinien nam się kojarzyć tylko z owocami morza. A jego mieszkańcy kochają wszystko, co z ziemi - jedzą bób z cykorią, mięso, grzyby. Z tego są dumni, tego było mniej, o to było trudniej. I to jest dla...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...