• Informacje na temat:

    grzyby boczniaki z kaszą

Przepisy na temat: grzyby boczniaki z kaszą
  • Leśna zupa grzybowa

    Składniki: - 0,5 kg grzybów(do wyboru pieczarki, boczniaki, leśne, lub można grzyby pomieszać), - 1 marchewka, - 1/4 selera, - 1 cebula, - listek laurowy, sól, pieprz, - 1 łyżka majeranku, - 0,5 kostki masła, - 0,5 łyżki mąki pszennej, - 0,5 szkl. kwaśnej śmietany, - 0,5 szkl. kaszy perłowej, - 1 lt. wody, - 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, pokroić...

  • Smaczny, szybki obiad :) Bardzo sycace, z dodatkiem surowki- kompletny obiad.

  • Danie z kuchni portugalskiej. Oryginalnie należy użyć grzybów leśnych. Ja takich nie mając dodałem boczniaki.

  • Sprawdzony przepis na "Panierowane boczniaki"

  • Już czuć w powietrzu jesień. Na targu pojawiły się pierwsze grzyby. Piękne, młode, niezbyt duże podgrzybki. Wręcz szarpały mnie za rękaw, żeby kupić. Cóż miałem zrobić... kupiłem. Oto one w postaci zapiekanej z kaszą gryczaną i jajkiem.

  • uwielbiamy te grzyby mogą być dodatkiem do drugiego dania jak i do chleba

  • Smaczny pomysł na "Boczniaki w panierce"

  • Zamiast chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem

  • Boczniaki smażone z papryką podane w sosie śmietanowo-serowym na kaszy kuskus.

Artykuły na temat: grzyby boczniaki z kaszą
  • Grzybowy Stroganow

    ...- krzyczeli tylko, że chcą w tej chwili dostać dokładkę, i pytali, czy zrobię coś takiego na ich wesele. Przygotowanie: Boczniaki pokroić w grube paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, nie mieszając -mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlać sos sojowy i wsypać cukier, po czym intensywnie zamieszać i smażyć kolejne...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    ...i paprykę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż. Boczniaki umyj (jeśli masz pieczarki, obierz je ze skórki), osusz, pokrój w kostkę. Rozgrzej olej. Smaż cebulę i czosnek przez ok. 2-3 min. Dorzuć grzyby, smaż...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Faszerowane warzywa

    ...minut, wystudzić. Różyczki brokuła gotować 8 minut w posolonym wrzątku. Cebulę obrać, posiekać. Boczniaki i pieczarki pociąć w kawałki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć grzyby. Dodać cebulę, chwilę...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Pora na rozgrzewkę

    ...kg grzybów (do wyboru pieczarki, boczniaki, leśne), marchewka, 1/4 selera, cebula, listek laurowy, sól, pieprz, łyżka majeranku, 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki śmietany 30%, 0,5 szklanki kaszy perłowej, łyżka mąki pszennej Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle, dodaj warzywa, a następnie...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....