• Informacje na temat:

    grzybowa z suszonych grzybów i ziemniakami

Przepisy na temat: grzybowa z suszonych grzybów i ziemniakami
  • Kotlety grzybowe

    Aromatyczne kotleciki z grzybów.

  • Zupę grzybową można oczywiście przygotować ze świeżych grzybów, jednak u mnie znacznie częściej przygotowywana była z tych już suszonych, które w żaden sposób nie były oczywiście gorsze od tych świeżych. Polecam użyć oczywiście mieszanki grzybów leśnych, im bardziej różnorodna mieszanka tym bardzie aromatyczna zupa. Do tego makaron łazanki i tradycyjna zupa grzybowa gotowa!

  • Zupa z borowików

    Prosta i pyszna tradycyjna grzybowa z Podlasia...

  • Przepis wart wypróbowania: "Grzybowa z ziemniakami"

  • Składniki: 2 szt. Smakouna, sos: 5 dag suszonych grzybów, cebula, łyżka masła, mąki i kwaśnej śmietany, pieprz, sól.

  • Propozycja na aromatyczną, smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem ziemniaków oraz owoców jałowca. Zupa swym smakiem i aromatem rozpieści nasze kubki smakowe oraz pozwoli nam poczuć najwspanialsze zapachy lasu :)

  • Pieczarki na 10 sposobów

    Zupy, pyszne i eleganckie przekąski, aromatyczne zapiekanki, kanapki, sałatki... A wszystko to możesz wyczarować z dodatkiem tych grzybów!

  • Przepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów.

  • Ta pyszna gęś!

    ...wstawiamy do zimnej brytfanny i delikatnie obsmażamy z każdej ze stron, pozwalając na wytopienie się zbędnego tłuszczu. Zrumienioną gęś podlewamy gorącą wodą z dodatkiem skrojonych suszonych grzybów(...) z przesmażoną kostką z borowików i cebuli. Sporządzić zawiesinę z mąki i zagęścić sos grzybowy. Gęś podgrzaną w sosie borowikowym podawać z tłuczonymi ziemniakami.

  • Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku. Aby wzbogacić smak sosu, bardzo często dodaje się do niego białe wino, czosnek, a nawet majeranek. Do przygotowania tego sosu nie dodajemy mąki! To bardzo ważne, bo odpowiednią gęstość uzyskamy przez odparowanie. Dzięki temu konsystencja i smak powstałego sosu grzybowego będą...

Artykuły na temat: grzybowa z suszonych grzybów i ziemniakami
  • Grzybowe specjały

    Dania z dodatkiem leśnych grzybów to prawdziwy hit polskiej kuchni. Wykorzystaj nasze podpowiedzi i zaskocz rodzinę nowymi wariantami znanych smakołyków z grzybowym aromatem.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Grzybowe smakołyki

    Pora wybrać się do lasu, licząc, że grzybów będzie w bród. To pozwoli nam zrobić pyszne dania za naprawdę niewielkie pieniądze.

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Codzienny Tuzin doktora Gregera

    ...​Nieprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego - czy to nie mówi samo za siebie? Ale może niektóre produkty spod zielonego sygnału są lepsze od innych? Na przykład mógłbyś prawdopodobnie przeżyć sporo czasu, nie żywiąc się niczym poza ziemniakami. Byłaby to z definicji dieta oparta wyłącznie na nieprzetworzonych produktach roślinnych - a jednak nie bardzo zdrowa. Nie wszystkie rośliny są sobie...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Już czas na grzybobranie!

    Złota polska jesień i kosz pełen grzybów. A potem - do stołu!

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • ... z czym ten smazony ...  karp wigilijny

    ...zupe grzybowa. kapuste gotuje troche dluzej ... czesto mieszajac ... dzien trzeci ... 3 duze cebule drobno kroje ( i placze ) .... w rondlu rozpuszczam kolejne maslo ... i szkle na nim cebule...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...