• Informacje na temat:

    grzybki w occie zalewa

Przepisy na temat: grzybki w occie zalewa
  • Grzybki w occie do kolacji

    ..., odsącz. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko obgotuj (borowiki i podgrzybki 10-15 minut, kurki i gąski ok. 20 minut). Ponownie odcedź i zahartuj zimną wodą. 2. Przygotuj zalewę (na 1 kg grzbów 0,6

  • Smak jesieni zamknięty w słoiku. :)

  • Przetwory do mięs i serów

    Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

  • Przepis wart wypróbowania: "Grzybki w occie do kolacji"

  • Ja robię na occie borowiki, podgrzybki, a takze maślaki.

  • ZAPRAWA OCTOWA DO NP. KULEK RYBNYCH LUB RYB OPIEKANYCH. W TEJ ZAPRAWIE RYBY NAPRAWDĘ SĄ REWELACYJNE. ZAPRASZAM DO SPRÓBOWANIA

  • Wspaniały dodadek do mięs i nie tylko.

  • Wystarczy popatrzeć,kto lubi grzyby ten nie pogardzi

  • Smak lata zamknięty w słoiku, świetna przystawka nie tylko na imprezki :P

Artykuły na temat: grzybki w occie zalewa
  • Cudowny grzybek japoński

    ...​Nazywany jest też grzybkiem herbacianym czy kombuchą (czyt. kombuczą). Nic ci to nadal nie mówi? Nie tobie jednej, choć napój na jego bazie był już kiedyś popularny w Polsce, gdy w sklepach niewiele napojów orzeźwiających stało na półkach.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Kurki słodko-kwaśne

    Przygotowanie: Oczyść kurki i opłucz. Wrzuć je na 1 minutę do lekko osolonego wrzątku. Odcedź i ułóż w wyparzonych słoikach. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z przyprawami i octem, pod koniec dodaj miód. Gotuj ok. 15 min. Wymieszaj i przecedź zalewę, aby mieć "czyste" grzybki. Zalej kurki w słoikach zalewą. Zakręć i odwróć do góry dnem. Będą gotowe po 2-3 tygodniach. Zobacz także:

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Orientalne przysmaki

    Marzą ci się oryginalne smaki? Przenieś je do swojej kuchni - to proste!

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Poszukiwania idealnej diety wyszczuplającej to zajęcie męczące i frustrujące. A jest przecież prosty sposób na schudnięcie - kapusta kiszona! Odchudzanie na kapuścianej diecie jest łatwe, tanie i przede wszystkim zdrowe. Niech to krótkie stwierdzenie stanowi zachętę do przeczytania tego tekstu. Fot. 123RF/Picsel Konserwowanie warzyw jest proste, choć - podobnie jak przygotowywanie przetworów - dość czasochłonne. Warzywa, które lubimy najbardziej, możemy konserwować za pomocą octu, oleju lub...

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...

  • Przed wyjazdem na wakacje kamperem można przygotować zupy i inne potrawy, a następnie je zawekować. Warto mieć jednak kilka sprawdzonych przepisów pod ręką, by ugotować szybkie i sycące obiady i kolacje, na wypadek, gdyby zabrakło gotowych dań. Oto 3 pomysły na obiad, który bez trudu przygotuje się w kamperze. 1. Chłopski garnek Chłopski garnek to jedno z najsmaczniejszych, polskich dań jednogarnkowych. W garnku podsmaża się boczek lub kiełbasę, a następnie dodaje się pokrojone w kostkę...