• Informacje na temat:

    grzanki z fetą i suszonymi pomidorami

Przepisy na temat: grzanki z fetą i suszonymi pomidorami
Artykuły na temat: grzanki z fetą i suszonymi pomidorami
  • Sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i boczkiem

    Przepyszna sałatka na grilla i wszelkie okazje, prosta i szybka w przygotowaniu. Wczoraj zrobiłam ją pierwszy raz na imprezę domową, bardzo wszystkim smakowała:-)

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ...wymieszane z chia zalej ciepłym mlekiem, dodaj truskawki. Sobota: Omlet z suszonymi pomidorami Składniki: 3 suszone pomidory, kilka listków bazylii, 2 jajka, łyżeczka oliwy, sól Jajka roztrzep(...) z musem. Czwartek: Sałatka z fetą i awokado Składniki: kilka liści sałaty, 3 plasterki serka feta, 1/4 awokado, łyżka uprażonych nasion słonecznika, oliwa, sos winegret, kromka chleba razowego...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Sposoby na oponkę, czyli jak odzyskać talię

    ...suszonymi śliwkami, migdałami i jabłkiem. Kanapka z szynką i pomidorem. Obiad: Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku. Zielona sałata z sosem jogurtowym. Kolacja: Sałatka z jajka, pomidora, rzodkiewek i szczypiorku, polana sosem z jogurtu i twarożku wiejskiego. Dwie przekąski: (po śniadaniu i po obiedzie) Twarożek z jabłkiem i miodem. Pieczony burak z fetą...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...bogatym źródłem krzemu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego. Można ją jeść na wiele sposobów, nie tylko jako dodatek do sosu i mięsa. W połączeniu z serem, np. fetą, przygotujesz doskonałe nadzienie do(...). Można ją jeść na słodko z suszonymi morelami, z warzywami albo przyprawioną ziołami, jako dodatek do mięsa. HIT SEZONU - QINOA: (czyli komosa ryżowa), Nie zawiera glutenu. Ma delikatny smak...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...