• Informacje na temat:

    grysik zupa

Przepisy na temat: grysik zupa
  • Zupa wiedeńska z knedlem z grysiku

    Składniki na 4 porcje: - 500 g pręgi wołowej (może być z kością), - 2 wiązki włoszczyzny, - łyżka czarnego pieprzu ziarnistego, - 200 ml mleka, - łyżka masła, - 50 g grysiku, - sól, pieprz(...), obrać, połowę pokroić na grube kawałki. Rosół odszumować, dodać ziarna pieprzu i przygotowane warzywa i na średnim ogniu gotować 1,5 h. Zagotować mleko z masłem, wsypać grysik. Zagotować i zdjąć...

  • Lekka, rozgrzewająca zupa grysikowa na przeziębienie

  • Coś dla miłośników koperku. Letnia zupka z wykorzystaniem młodych warzyw i zieleniny. Delikatna w smaku i pachnąca. Polecam!

  • Smaczna, "na bogato" zupa jarzynowa, w której oprócz warzyw znajdzie się jeszcze kasza manna ;)

  • Tradycyjny sernik, dość zwarty.Stary przepis odświeżony.

  • Zupa pochodzenia irańskiego, znana na Bliskim i Środowym Wschodzie.

  • Nieco odmieniona wersja zupy mlecznej.

  • zupa buraczkowa

  • Wspaniala zupa o wyjatkowym smaku, zarowno bomba witaminowa, bardzo bardzo zdrowa, dla osob lubiacych gotowac

  • rozgrzewająca tajska zupa z owocami morza i pulpety kukurydziane

Artykuły na temat: grysik zupa
  • ...1 torebka kminku; 1 szklanka mleka; 1 szklanka wody; 1 l bulionu, najlepiej cielęcego; sól, pieprz. Kluseczki grysikowe: 1 jajko; 1 łyżeczka masła; ok. 1 szklanki grysiku (kaszy manny); sól.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Gotowanie po krakowsku zaczyna się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa kminkowa robiona jest po prostu na wodzie. Wówczas to taka "zupa nic" lub jak kto woli "na gwoździu". A "jeść po krakowsku" to synonim jedzenia sytego i dobrego, to na danie główne Ewa Wachowicz...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Pulpety na trzy sposoby

    Pulpety rybne Sporządza się z mięsa ryb drobnych lub gorszego gatunku - płoci, okonia, miętusa, ale też z dorsza. Małe ryby po oskrobaniu i wypatroszeniu należy zemleć w całości (bez głów). Duże najpierw dzielimy na filety, ściągamy skórę, a dopiero potem mielemy wraz z namoczoną w mleku bułką, cebulą, jajkiem i przyprawami. Do związania masy zamiast bułki można wziąć grysik, ugotowany ryż albo...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Sposoby na suchy kaszel

    Otwieramy je przy użyciu dziadka do orzechów, suszymy i wkładamy na 1-2 dni do filiżanki z czerwonym winem, by spęczniały. Co dzień żujemy, a następnie połykamy 3-6 pestek. Można też ugotować je w zupie z grysikiem orkiszowym, dodając do niego 3-4 łyżki wina, w którym pestki pęczniały. Dzieci do 5. roku życia powinny jeść tyle pestek dziennie, ile mają lat. Starsze, od 5. do 12. roku życia, od...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Na przedwiośnie lecznicza dieta św. Hildegardy

    ...orkisz, który jemy bez ograniczeń. Św. Hildegarda mówiła, że jego ziarna "są ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych". Ziarna (całe i rozdrobnione) oraz orkiszowe kasze, płatki, ryż, grysik(...) z masłem. OBIAD: Do produktów orkiszowych: kaszy, klusek, knedli, grysiku, dodajemy dowolne duszone lub gotowane na parze warzywa (św. Hildegarda polecała koper włoski, marchew, pietruszkę). Na deser...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...