• Informacje na temat:

    gruszki w occie do czego

Przepisy na temat: gruszki w occie do czego
  • Lody nie tylko dla ochłody

    Foie gras, czyli słynny pasztet z gęsich wątróbek, połączony z sorbetem z dzikiej gruszki; tarta oberżynowa z lodami bazyliowymi; podawana na gorąco sałatka z koziego sera z dodatkiem sorbetu o smaku octu balsamicznego...

  • Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.

  • Idealne przekąski na sylwestrową domówkę

    ..., z czego możesz je przygotować? Oto kilka prostych propozycji, które pozytywnie zaskoczą twoich gości! Grzanki z wędzonym serem Sposób przygotowania Figi umyj, natnij krzyżowo od góry na głębokość(...) tostowego skrop masłem z rozmarynem, rozłóż na nich plasterki sera i wstaw je na kilka minut do piekarnika (aż ser się roztopi). Przełóż grzanki na półmisek, połóż kawałek figi lub gruszki, listek...

  • Sprawdzony przepis na "Gruszki w occie"

  • Gruszki na zimę do ciast i deserów.

  • Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Przepis wart wypróbowania: "Grzybki w occie do kolacji"

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

Artykuły na temat: gruszki w occie do czego
  • Przetwory z jabłek

    ...kwasowości oprócz jabłek do przygotowania octu winnego możesz wziąć 2-3 gruszki - najlepiej polskie.

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Słodki amok

    W Wielkiej Brytanii godzina piąta po południu to pora herbaty i maślanych ciasteczek. W Polsce także batoników, czekoladek, delicji. Muszę zjeść cos słodkiego! Też tak masz? Halo, to woła mózg! Sprawdź, czego mu brakuje, gdy gwałtownie domaga się słodyczy.

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...

  • Anna Starmach: Byłam dość specyficznym dzieckiem

    .... Zaraz zaczną się gruszki i jabłka... Ostatnio jadłam doskonałego łososia w jabłkach właśnie. Nigdy wcześniej w ten sposób nie łączyłam ryby. Tam był łosoś, imbir, jabłko, trochę octu, miodu i mięty. Coś pysznego. Myślę, że zależnie od sezonu za każdym razem można na nowo interpretować znane przepisy. Jest coś, czego by pani nie zjadła? - Jem wszystko, niczego nie odmawiam. Nie jestem...

  • Późnym latem i wczesną jesienią w sklepach pojawiają się najsmaczniejsze gruszki – te najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Nie zmarnuj sezonu! Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, co smacznego możesz z nich przygotować. Fot. 123RF Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych...

  • Pomidorowa sałatka z pianką z koziego sera

    ...uśmiecha mi się też wypijanie ich z talerza - nie jest to w końcu coś, do czego z łatwością się przyznajemy, czyż nie? Zaczęłam się zastanawiać, co robić, by nie mieć tego problemu. Czasami radziłam sobie...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • Kraina przyjemności

    ...górnoausriackich dostępna jest na: http://www.genussland.at/produkteproduzenten.html  Czego warto się napić po posiłku? - Górna Austria znana jest przede wszystkim z wytwarzanego tutaj...

  • Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów. Fot. 123RF/PICSEL Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić...