• Informacje na temat:

    gruszki marynowane n s

Przepisy na temat: gruszki marynowane n s
  • Gruszki marynowane na czerwono

    ...wanilii, - 3 łyżki ziaren białego pieprzu, Przygotowanie: Gruszki obrać. Wino z octem wlać do rondla, wsypać cukier kryształ, zagotować. Włożyć owoce, gotować 10 minut na małym ogniu, aż gruszki staną się szkliste. Gruszki wyłożyć na sito. Do wina z octem dolać 1 l wody, dodać skórkę i sok z cytryn. Gotować około 10 minut. Wsypać cukier żelujący. Mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Owoce...

  • Przygotowanie Pokrojonego w kostkę indyka nacieramy solą i pieprzem. W rondlu na gorącym oleju obsmażamy mięso. Następnie dodajemy cebulę, czuszkę, lubczyk, imbir, białe wino i dusimy. Po 20 minutach dodajemy młodą marchewkę, gruszki, wlewamy śmietanę i całość dusimy do miękkości mięsa, ciągle mieszając. Przed podaniem doprawiamy do smaku imbirem, pieprzem i solą. Przepis mistrzów kuchni...

  • P Y S Z N O T K A .

  • Słodki grill, czyli wrzuć owoc na ruszt!

    Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie.

  • Prosto z Londynu przywiozlam inspiracje na domowe fish &chips - narodowa potrawe Brytyjczyków, obecnie juz troche zapomniana. Do tego sos musztardowy i lekka salatka .Mniej kalorii - wiecej smaku.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Smacznym i niestandardowym pomysłem na przekąskę z grilla są także owoce. - Na ruszt warto położyć np. brzoskwinię lub kawałki ananasa marynowane w mleczku kokosowym lub rumie, z dodatkiem cynamonu(...) pleśniowy typu lazur, wymieszany z posiekanymi orzechami włoskimi nada wyjątkowego smaku grillowanym połówkom gruszki. Farszem z sera feta lub mozzarelli oraz szpinakiem, czosnkiem i cebulką możemy również...

  • Średnio zaawansowany

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    ...nabij na patyk do szaszłyków przedzielając kawałkami słodkiej gruszki. Całość opiekaj pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu. Zobaczysz, to będzie prawdziwy hit...

Artykuły na temat: gruszki marynowane n s
  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia.

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Chrupiące tacos z kaczką i salsą z gruszek i mango

    Przepis: Ching-He Huang

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...

  • Przetwory z jabłek

    Marynowane jabłka: Obierz i pokrój w plastry 2 kg jabłek. Przełóż na durszlak, zanurz we wrzącej wodzie, po 3 minutach odcedź, przelej zimną wodą. Ułóż w słojach. Zagotuj zalewę (1 l wody, 2 łyżki(...) kwasowości oprócz jabłek do przygotowania octu winnego możesz wziąć 2-3 gruszki - najlepiej polskie.

  • Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostry Salomea i Anastazja potrafią jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Chcesz się o tym przekonać? Weź udział w naszym konkursie! Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu...

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    ...marynowane w occie. Kiszonki wpływają korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej i wspomagają naszą odporność. Prócz tradycyjnych ogórków i kapusty, warto ukisić też kalafiora, rzodkiewkę i paprykę(...) wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne i nasiona roślin strączkowych. Z owoców najsmaczniejsze będą polskie jabłka i gruszki. Ponadto warto sięgać po cytrusy, które przed spożyciem należy dokładnie...

  • Późnym latem i wczesną jesienią w sklepach pojawiają się najsmaczniejsze gruszki – te najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Nie zmarnuj sezonu! Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, co smacznego możesz z nich przygotować. Fot. 123RF Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych...

  • Sprawdzone sposoby na drób

    Zawsze wyjdzie idealnie!

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...