-
Informacje na temat:
gruszki i śliwki w occie
-
..., zmieszać z 75 g cukru i 125 g mąki i wyrobić na posypkę. Odstawić. Śliwki wypestkować, pokroić na cząstki, gruszki obrać pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne. Owoce skropić sokiem z cytryny(...) waniliowego, - 4 płaty żelatyny, - 400 g śmietany, - 4 łyżki likieru gruszkowego, - 100 g gorzkiej czekolady, - 2-3 gruszki koktajlowe Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białka z 3 łyżkami...
-
Szybkie i pyszne, uwielbiam takie śliwki do pasztetu (ja jem z sojowym), ale do mięs też świetny dodatek
-
-
Uwielbiane przez moją rodzinę,można dodać je do sałatek lub jako dodatek do obiadu.ładnie się prezentują na stole z ogonkami.
-
-
Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.
-
-
-
Przygotowanie: 4 gruszki i 5 cebul pokroić na średniej wielkości kawałki. Zmieszać, doprawić cynamonem i majerankiem, nadziać gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć na blasze, dolać pół litra wody(...) tłuszcz. Blachę przelać bulionem i wlać do sosu. Sos przecedzić i zagotować. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Sos zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w zimnej wodzie. Dodać...
-
Sprawdzony przepis na "Gruszki w occie"
-
-
Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...
-
...popołudnia. Do przygotowania przetworów wybieraj owoce i warzywa najlepszej jakości - świeże, zdrowe i odpowiednio dojrzałe. Ogórki kiszone, czy gruszki w occie robi się z niedojrzałych owoców. Natomiast(...) z szypułek i nie myć. Te czynności wykonuj bezpośrednio przed podaniem. Powinny także mieć stały dostęp powietrza. Jabłka i gruszki przechowuj w przewiewnym koszu, a nie w lodówce. Trzymane na parapecie...
-
Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...
-
Zimą zamiast zielonych sałat znacznie zdrowiej jest jadać tradycyjne surówki np. tę z białej kapusty. Aby zaskoczyć domowników nowym smakiem, możesz trochę przełamać tradycję: dodaj do kapusty uprzednio namoczone suszone śliwki i gruszkę pociętą w słupki. Nie wszyscy wiedzą, że dynię można również jeść na surowo. Odkrój skórkę, usuń pestki i zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach. Zasyp solą...
-
Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...
-
-
Późnym latem i wczesną jesienią w sklepach pojawiają się najsmaczniejsze gruszki – te najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Nie zmarnuj sezonu! Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, co smacznego możesz z nich przygotować. Fot. 123RF Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych...
-
-
Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...