• Informacje na temat:

    gruszka marynowana

Przepisy na temat: gruszka marynowana
  • Gruszki marynowane na czerwono

    Z dodatkiem czerwonego wina.

  • Bardzo smaczny deser w wyjatkowo prostej wersji.

  • Składniki: 60 dag piersi z indyka pokrojonych w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag młodej marchewki, 20 dag obranych i pokrojonych w cząstki gruszek, 1 posiekana czuszka, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 36 proc., lubczyk, imbir, biały pieprz , sól.

  • Bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na deser :)

  • Słodki grill, czyli wrzuć owoc na ruszt!

    ...posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym. Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem Sposób przygotowania Ser camembert(...). Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich...

  • Marynowana cebula

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Przepyszna sałatka dla miłośników szpinaku i sera gorgonzola

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • Marynowana feta, wspaniala jako przystawka lub dodatek do salatki

Artykuły na temat: gruszka marynowana
  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    ...organizmy w niezbędną mu do prawidłowego funkcjonowania wodę. Gruszka, która swoje historyczne korzenie ma w Persji, to smaczna porcja zdrowia. Oprócz wody zawiera, węglowodany oraz śladowe ilości białka i tłuszczu. Jest cennym źródłem minerałów - zawiera potas, wapń, magnez, fosfor, sód i żelazo. Oprócz tego witamin; karotenu, B1, B2, B6, C i E. Gruszka to także bogactwo błonnika, który poprawia...

  • Jeszcze niezbyt znana w Polsce truskawkowa gruszka to tropikalny owoc, występujący głównie w Azji i w Ameryce Południowej. Zwany jest także smoczym owocem lub częściej - pitają. Poznajcie zatem jego zdrowotne oraz kulinarne zastosowanie. Fot. 123RF/Picsel Pitaja to owoc niektórych gatunków kaktusa. Co interesujące, kwitnie tylko w nocy-kwiaty są duże, białe i pięknie pachną. Stąd jest znana jako księżycowy kwiat lub królowa nocy. Ze względu na gabaryty, przypominające owoce pochodzące z...

  • Chrupiące tacos z kaczką i salsą z gruszek i mango

    Przepis: Ching-He Huang

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt200 g orzechów włoskich200 g orzechów makadamia 4 jaja (rozmiar L)154 g cukru7/10 łyżeczki proszku do pieczenia1½ łyżki oleju4-5 czubatych łyżek mąki pszennej Poncz150 ml naturalnego soku gruszkowego Konfitura z gruszek2 kg gruszek (odmiana limonera)100 g brązowego cukru1 łyżeczka tartego cynamonu½ łyżeczki tartego kardamonu Krem do obłożenia200 g śmietany 36%200 g serka mascarpone2 łyżki...

  • Sprawdzone sposoby na drób

    ...wina wymieszaj z 4 łyżkami oliwy, 5 ząbkami czosnku, skórką z cytryny i tymiankiem. Marynuj mięso kilka godzin. Do drobiu pasują owoce, szczególnie jabłko, gruszka czy cytryna. Możesz je dołożyć do...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Przetwory z jabłek

    Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają też działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg. Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Warto zrobić z nich przetwory.

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    ...natury.Podpowiadamy co i kiedy warto jadać: Lato i jesień to raj dla roślinożerców - zajadajmy się przede wszystkim owocami jagodowymi, wczesnymi odmianami jabłek (np. papierówki), śliwkami, gruszkami...

  • Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości. Czym może zaskoczyć nas zwykła gruszka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Naprawdę odchudza Jedna gruszka to około 60 kcal - w porównaniu z batonikiem light, który może mieć nawet ponad 200 kcal, jest dietetyczną przekąską. Jej niska...