• Informacje na temat:

    grube rurki

Przepisy na temat: grube rurki
  • Rurki z mięsem i warzywami

    Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu grube rurki, sól, pieprz, 2 marchewki, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 50 dag mielonej karkówki, 50 dag pomidorów, suszony majeranek, 1/2 op. rzeżuchy.

  • Cztery razy więcej smaku w jednej frytce

  • Porcja 4 - 5 osób: 2 duże cukinie, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1 pomidor, główka czosnku, 1 cebula, 30 dkg sera gorgonzolla lub innego pleśniowego, ostra papryka, garść drobno posiekanej naci pietruszki, 1 paczka makaronu (najlepiej grube rurki)

  • Wypróbowany przepis na "Rurki faszerowane szpinakiem"

  • Składniki: 3 - 4 średniej wielkości pomidory, mozzarella, puszka tuńczyka w sosie własnym, oliwki(kolor zależy od tego, jakie lubisz, ja daję zielone) - 1\2 słoiczka, czosnek - 3,4 ząbki, kapary (cały słoiczek), makaron rurki, bazylia.

  • Smaczny pomysł na "Rurki z pomidorami"

  • ...2 puszki tuńczyka w sosie własnym; 40 dag makaronu rurki; 3 średnie marchewki; 2 średnie cebule; 2 szklanki rosołu instant; 3 łyżki masła; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka marynowanych kaparów; 1 łyżka oleju; sól, grubo mielony biały pieprz.

  • PYSZNE

  • Cannelloni z mięsnym farszem

    .... Dołóż mięso. Podlej bulionem i duś na małym płomieniu ok. 25 minut. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy. Masę mięsną przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. 2. Makaronowe rurki włóż(...). Mozzarellę osącz, pokrój w grube plasterki. Ułóż je na wierzchu zapiekanki. 3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz ok. 35 minut. Udekoruj, np. świeżą bazylią.

  • Przepis wart wypróbowania: "Rurki z sosem i warzywami"

Artykuły na temat: grube rurki
  • Sześć powodów, by zbadać jelito grube

    Polacy obawiają się kolonoskopii, choć ratuje przed zachorowaniem, a także śmiercią z powodu raka jelita grubego. Tymczasem to drugi najczęściej rozpoznawany nowotwór złośliwy.

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Makaron pełen smaku

    Duże rurki nadziewane mięsnym farszem, lub mniejsze - w aromatycznym sosie. Wybór należy do siebie.

  • - Lepiej ugotować makaron dla dwustu ludzi, niż nakręcić kolejny film – powiedział Francis Ford Coppola. Czy słowa znanego reżysera to tylko nawijanie makaronu na uszy? Przekonaj się, że makaron to coś więcej niż tylko kluchy z mąki! Czym zaskoczy nas makaron? Fot. pixabay.com 1. Dzień Makaronu przypadający 25 października to święto promujące konsumpcję makaronu jako dania zdrowego, niedrogiego i bardzo smacznego, został ustanowiony w 1995 roku w Rzymie przez World Pasta Congress. Makaron a...

  • Styl emo

    Charakterystyczne dla stylu są dżinsy rurki, wąskie T-shirty z nazwami zespołów rockowych lub z kontrowersyjnymi nadrukami, paski nabijane ćwiekami (np. czarno-biała szachownica), długie, ukośne grzywki.

  • W drugim odcinku programu, w konkurencji autorskiej jurorzy nagrodzili przepis Grzegorza. Zobaczcie jak przygotować deser ze śląskim akcentem "Zmierzch nad grubą". Galaretki z kawy i soku pomarańczowego: 1 szklanka soku pomarańczowego1 szklanka kawy1 łyżeczka żelatyny Czarna kruszonka: 90 g masła100 g mąki80 g cukru pudru szczypta soli 40 g kakao1 łyżeczka sproszkowanego węgla bambusowegosuszone wiśnie - puffingowane, rozdrobnione Mus czekoladowy:90 g żółtek45 g całych jaj110 g cukru100 g...

  • Naleśnikowe paluszki

    ...minimum 30 minut.  2. Ser rozetrzeć na gładką masę z jogurtem, cukrem zwykłym i waniliowym.  3. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w grube plasterki.  4. Naleśniki smażyć na rozgrzane patelni, lekko muśniętej olejem. 5 Połowę każdego naleśnika posmarować dość grubo serem. Na serze ustawić na sztorc plasterki truskawek, jeden za drugim. Placki ciasno zwinąć tak, by wyglądały jak nadziane rurki...

  • 11 października ukaże się książka WEGANONA, czyli Pawła Ochmana Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Tylko w tej książce znajdziecie to, czego nie ma w innych książkach wegańskich – przepisy na zdrowe smakołyki. Od samego patrzenia na przepisy ślinka cieknie! Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman - weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy....

  • Sygnały z brzucha

    Jelito grube nie bardzo ma jak zwrócić na siebie uwagę. Może sygnalizować, że dzieje się coś złego przez zaparcia, biegunkę lub krwawienia. Nie lekceważ tych objawów i wybierz się do lekarza. To może wręcz uratować ci życie!

  • W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować kosze piknikowe, pełne smakowitych wypieków. Oto propozycja Doroty. Tartaletki z łososiem Ciasto kruche: 225g mąki pszennej 150g masła 1 żółtko ½ łyżeczki soli Nadzienie: 120 g wędzonego łososia na ciepło 1 łyżeczka masła 1 duża gruszka konferencja 1,5 łyżki soku z cytryny 250 g mascarpone 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 1 żółtko świeży tymianek świeży imbir świeżo zmielony pieprz sól szczypta gałki...