• Informacje na temat:

    grochówka niewojskowa

Przepisy na temat: grochówka niewojskowa
  • Grochówka wojskowa

    ...około 10 minut. Rozlewamy do miseczek. Grochówka świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Malwina Zaborowska Przepisy Malwiny Zaborowskiej...

  • Cześć! Zapraszam dzisiaj na zupę gęstą, sycącą i rozgrzewającą. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu przepada za nią męska część rodziny. Grochówka na boczku i kiełbasie z ziemniakami – to właśnie tą zupę mam na myśli.

  • Syta i smaczna zupa na obiad.

  • Przepis pochodzi z gazetki PP, robiłam wiele razy, polecam.

  • GROCHÓWKA KTÓRY POCHODZI PROSTO OD WOJSKA

  • pyszna zupa. najlepsza na chłodne dni

  • Dawno nie jadłam klasycznej grochówki jaką wielu panów wspomina z żołnierskich czasów. Kiedyś podawano ją na zabawach, festynach czy wiejskich potańcówkach. Ostatnio trochę zapomniana wraca na nasze stoły. W samym Wrocławiu widzę coraz więcej budek z grochówką z kotła. Postanowiłam przypomnieć sobie niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowałam grochówkę, która zniknęła błyskawicznie ;)

  • Tradycyjna staropolska grochówka

  • Moja grochóweczka zapewne różni się od prawdziwej grochówki wojskowej ale my lubimy taką. Mam nadzieję że komuś również posmakuje.

  • Nie ma nic lepszego jak domowa, pyszna grochówka. Nie bez powodu mówi się, że jest to zupa wojskowa. W końcu to jedna z najbardziej sycących zup jakie istnieją.

Artykuły na temat: grochówka niewojskowa
  • II Dni Twierdzy Poznań

    Już w najbliższy weekend 2-3 sierpnia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna wspólnie z partnerami organizuje po raz drugi Dni Twierdzy Poznań. Miłośnicy fortów, bunkrów, schronów i muzeów nawiązujących do tematyki fortecznej po raz kolejny będą mieli w Poznaniu swoje święto.

  • Gdyby Kevin miał pojawić się u naszych zwycięzców na obiedzie mógłby liczyć na rozgrzewającą zupę, płonące naleśniki lub fish&chips w wersji wege. Serdecznie dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Jesteśmy przekonani, że Kevin byłby zachwycony propozycjami posiłków, jakie zamieżaliście przygotować na jego przybycie. Spośród odpowiedzi musieliśmy niestety wybrać tylko pięć. Oto lista nagrodzonych osób: Pani Justyna S.: Zaserwowałabym sandacza pieczonego w sosie na bazie cytryny,...

  • Marynarze dzieciom

    Rejs okrętem, pokaz musztry paradnej, występy Orkiestry Reprezentacyjnej Marynarki Wojennej i zespołów artystycznych, zwiedzanie okrętów, prezenty, festyny i pokazy - to główne atrakcje, jakie dla dzieci przygotowali marynarze w Gdyni, Helu, Ustce, Siemirowicach i Świnoujściu.

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • Postanowiliśmy sprawdzić, jak wygląda kulinarna rzeczywistość za kratami. Fot. EAST NEWS O posiłkach serwowanych w polskich więzieniach krążą legendy. Jedni twierdzą, iż nic gorszego nie może się przytrafić, inni z kolei przekonują, że osadzeni stołują się całkiem nieźle, porównując ich dietę z obiadkami serwowanymi w domu. Gdzie leży prawda? Tego najprawdopodobniej nigdy nie uda nam się rozstrzygnąć. Możemy jednak przybliżyć wam kilka faktów, które pozwolą wam wyrobić sobie zdanie w tym...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Czterech uczestników z Warszawy. Cztery kolacje, z których każda jest szansą na wygraną. Już w niedzielę, 30 września o godzinie 18.00, czwarty odcinek "Ugotowanych"! Tym razem rywalizować za sobą będą: Beata Rupiewicz - sympatyczna pani z dziekanatu Wojskowej Akademii Technicznej, ciesząca się ostatnimi momentami urlopu wychowawczego, Sylwia Gromadzka - pani archeolog i lektorka języka angielskiego, Wojciech Kosiński - właściciel sklepu z płytami i gramofonami, DJ, nauczyciel gry na gitarze...

  • Czekoladowy batonik roztopiony na poligonie wojskowym dał początek kuchenkom mikrofalowym, z których obecnie korzysta się w wielu domach. Pierwsze modele bardziej przypominały ogromne szafy, niż nieduże urządzenia, które znamy dzisiaj. Fot. materiały prasowe O tym jak przypadkowe zdarzenie może zaważyć na całym przyszłym życiu przekonał się twórca mikrofalówki - Percy Spencer. Ten amerykański wynalazca nie skończył nawet szkoły podstawowej, a mimo to w 1939 roku był docenianym ekspertem w...

  • Książka napisana przez kucharza Jakuba Kuronia (syna Macieja Kuronia) to zbiór anegdot i opowieści na temat członków jego rodziny i źródeł inspiracji kulinarnych Kuroniów. Autor pisze o przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji kulinarnej, która ukształtowała pokolenia Kuroniów i Liszkiewiczów, a którą sam jako kucharz odnajduje w gotowaniu.   Każdemu rozdziałowi towarzyszy dwanaście przepisów - sześć skojarzonych z bohaterem lub bohaterami danego rozdziału i sześć proponowanych przez...