• Informacje na temat:

    grochówka na boczku

Przepisy na temat: grochówka na boczku
  • Grochówka wojskowa

    .... Składniki: 2 litry wody, 30 dag grochu, 30 dag boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, połówka selera, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 liście(...) około 10 minut. Rozlewamy do miseczek. Grochówka świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Malwina Zaborowska Przepisy Malwiny Zaborowskiej...

  • Smaczna, pożywna i sycąca grochówka. W sam raz na jesienne obiadki.

  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    ..., a na koniec z talerzyka stojącego obok (tez głębokiego) widelcem wyjmowała plaster gotowanego boczku. I ciskała w środek talerza. A tak poza tym zupa, najczęściej grochówka, była całkiem smaczna...

  • Uwielbiam taką grochóweczkę... rozgrzewająca, sycąca, w sam raz na tę porę roku.

  • Smaczny pomysł na "Grochówka"

  • Uwielbiamy w ten sposób przygotowaną grochówkę.

  • Rozgrzewająca zupa grochowa na wędzonych ćwiartkach z drobiu i boczku.

  • Cześć! Zapraszam dzisiaj na zupę gęstą, sycącą i rozgrzewającą. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu przepada za nią męska część rodziny. Grochówka na boczku i kiełbasie z ziemniakami – to właśnie tą zupę mam na myśli.

  • Nie ma nic lepszego jak domowa, pyszna grochówka. Nie bez powodu mówi się, że jest to zupa wojskowa. W końcu to jedna z najbardziej sycących zup jakie istnieją.

  • Przepis pochodzi z gazetki PP, robiłam wiele razy, polecam.

Artykuły na temat: grochówka na boczku
  • Grochówka na boczku

    Rozgrzewająca, sycąca zupa idealna na chłodniejsze dni. Parująca z wielkiego gara i pachnąca liściem laurowym i pietruszką - oto pierwsze moje skojarzenie.

  • Gdyby Kevin miał pojawić się u naszych zwycięzców na obiedzie mógłby liczyć na rozgrzewającą zupę, płonące naleśniki lub fish&chips w wersji wege. Serdecznie dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Jesteśmy przekonani, że Kevin byłby zachwycony propozycjami posiłków, jakie zamieżaliście przygotować na jego przybycie. Spośród odpowiedzi musieliśmy niestety wybrać tylko pięć. Oto lista nagrodzonych osób: Pani Justyna S.: Zaserwowałabym sandacza pieczonego w sosie na bazie cytryny,...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ..., to po prostu grochówka według tradycyjnego przepisu. A kuroniówka, którą wszyscy kojarzą za sprawą dziadka, ma tak naprawdę kilka receptur.  W zamyśle to miała być po prostu pożywna zupa, którą dałoby się nakarmić jak największą liczbę potrzebujących i - co najważniejsze - przygotować ją tanio, w warunkach polowych. Stąd też najodpowiedniejsza wydała się grochówka z kiełbasą i ziemniakami. Jedną...

  • Ryby, owoce, a może warzywa? Pomysłów na to jak urozmaicić dania z rusztu jest wiele, Wszyscy jednak wiemy, że głównym bohaterem każdego majówkowego barbecue są pyszne kiełbaski. Zarumienione nad grillowym dymem, warto podawać z ciekawymi dodatkami np. konfiturą żurawinową, która dopełni smaku majówkowego menu, tworząc wyjątkową kompozycję. Smakołyki z rusztu w nowym wydaniu Sekretem majówkowego przyjęcia z grillem w roli głównej jest doskonałe menu. I choć potrawy z rusztu głównie kojarzą...

  • Zupy dobre na wszystko

    ...szkraba czeka dłuższy spacer po lesie czy wyprawa na sanki. Gęsta grochówka nie tylko rozgrzewa, ale na długo wypełnia brzuszek. Nasze babcie przygotowywały ją na wędzonym lub smażonym boczku...

  • Lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”! Fot. 123RF/Picsel Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Kopytka są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...