• Informacje na temat:

    grochowka boczek

Przepisy na temat: grochowka boczek
  • Grochówka z kiełbasą

    Groch umyj i namocz (najlepiej pozostaw na noc).

  • wojskowa kuchnia:)

  • Grochówka wojskowa

    ..., majeranek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebule, czosnek i boczek - na małym ogniu, ok. 5 minut, cały czas mieszając. Wszystko dorzucamy do się wywaru i gotujemy jeszcze...

  • na chlodne dni, na jednodaniowy obiad, pozywna i zdrowa

  • Grochówka trochę inaczej ale polecam

  • ulubiona zupka mojego taty:)))

  • Dobra , rozgrzewająca zupa

  • Robię jej zawsze więcej ponieważ część mrożę.

  • Smaczna, pożywna i sycąca grochówka. W sam raz na jesienne obiadki.

  • Uwielbiam taką grochóweczkę... rozgrzewająca, sycąca, w sam raz na tę porę roku.

Artykuły na temat: grochowka boczek
  • Holenderska grochówka

    ...1. Groch opłucz. Boczek pokrój w małą kostkę. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę a por w półtalarki. Cebulę drobno posiekaj. 2. Do garnka wrzuć boczek, smaż aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj cebulę, zeszklij. Wrzuć groch mieszając smaż ok. 2 min. Wlej bulion, dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj ok. 45 min, usuwając szumowiny. Dodaj...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Grochówka z parówkami

    ...1. Groch zalać wodą, zostawić na całą noc. Następnego dnia gotować dwie godziny do miękkości.  2. Wędzony boczek pokroić w cienkie paski. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć, aż się mocno(...) przykryciem do miękkości jarzyn (około 35 minut).  4. Groch po ugotowaniu połączyć z jarzynami, doprawić, włożyć parówki i boczek, zagotować. Podawać gorące. Zobacz także:

  • Gdyby Kevin miał pojawić się u naszych zwycięzców na obiedzie mógłby liczyć na rozgrzewającą zupę, płonące naleśniki lub fish&chips w wersji wege. Serdecznie dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Jesteśmy przekonani, że Kevin byłby zachwycony propozycjami posiłków, jakie zamieżaliście przygotować na jego przybycie. Spośród odpowiedzi musieliśmy niestety wybrać tylko pięć. Oto lista nagrodzonych osób: Pani Justyna S.: Zaserwowałabym sandacza pieczonego w sosie na bazie cytryny,...

  • Grochówka na boczku

    ...zupy-kremy, zmiksujcie zupę blenderem. Wówczas musicie jednak pamiętać o dodaniu większej ilości bulionu (lub wody) bo zupa będzie bardzo gęsta. Przygotowanie: Surowy boczek pokrój w słupki i podsmaż na patelni. Odstaw. Groch wypłucz porządnie pod bieżącą wodą na sitku. Wsyp do bulionu. Dodaj pokrojony w paski wędzony boczek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i cebulę w całości...

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

  • Grochówka z wkładką

    Groch przebierz, opłucz, zalej zimnym bulionem i odstaw na 2 godziny. Następnie zagotuj. Obierz ziemniaki. Opłucz, drobno pokrój. Włóż do grochu, gotuj jeszcze 20 minut. Następnie całość zmiksuj, przetrzyj przez gęste sito. Obierz cebulę, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, a kiełbasę w grubsze plastry. Na patelni lekko wysmaż boczek, dodaj cebulę i kiełbasę i chwilę smaż razem...

  • Do wyboru masz trzy wyjątkowe składniki - homarce, orzechy i wędzony boczek. Który z nich stanie się podstawą pysznego, włoskiego dania? Decyzja należy do ciebie! Któż inny mógłby zaserwować najsmaczniejsze dania z Półwyspu Apenińskiego, jeśli nie rodowity Włoch? Tym razem, Stefano Terrazzino oraz jego przyjaciel Marco pokażą wam jak ugotować doskonałe potrawy z wykorzystaniem pięknie wyglądającego makaronu farfalle. Wybierz swój ulubiony składnik, a Stefano i Marco pokażą ci jak wyczarować z...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    - Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć...

  • Przekąski na domowe party muszą być smaczne i oczarować naszych gości, a jednocześnie zależy nam na tym, żeby były proste w przygotowaniu. Grzegorz Łapanowski pomoże nam wybrać kilka ciekawych potraw. Fot. materiały prasowe Zbliżają się okazje do zorganizowania domowych imprez i spotkań w gronie znajomych. Wiele osób zamierza świętować Halloween, Andrzeje z pewnością czekają na 30 listopada i planują huczne obchody swoich imienin. Przed nami dekorowanie dyń oraz wróżby andrzejkowe, jednak nie...