• Informacje na temat:

    groch łuskany z mięsem

Przepisy na temat: groch łuskany z mięsem
  • Pasztet z ciecierzycy może zmienić twoje życie

    ...z ciecierzycy. Pyszny i aromatyczny. Przepis na ten pasztet pochodzi od Beaty Lipov z Lawendowego Domu. Ciecierzyca, cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne są...

  • Jest, to zupka bardzo pyszna rozgrzewająca ,mocno sycąca

  • Zupa drwali

    Składniki na 8 porcji: - 2 l rosołu wołowego, - 3/4 szklanki fasoli, - 3/4 szklanki łuskanego grochu, - 1 jako, - 50 dag mieszanego mielonego mięsa, - 1/2 szklanki śmietany, - liść laurowy, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Groch i fasolę przebierz, opłucz. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na całą noc. Rano odcedź, dokładnie osącz na sitku. Włóż do dużego garnka, zalej rosołem. Dodaj...

  • Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na krem z grochu łuskanego. Była to totalna improwizacja, a wyszła lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Krem ma bardzo bogaty i głęboki smak, a boczek tylko go podkreśla i przyjemnie chrupie pod zębami. Mogę Wam obiecać niebo w gębie jeśli zdecydujecie się na zrobienie takiej zupy- kremu. ;)

  • Sprawdzony przepis na "Duszona kapusta z łuskanym grochem"

  • Smaczny pomysł na "Groch w kapuście"

  • Wyśmienite danie na wigilię ale także na co dzień.

  • Dawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego. Jest to groch GMO ,większy od tego na zupę grochową. Ale w tym wypadku nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza się ze mną i zajada z wielkim smakiem te małe pyszności!

  • Groch łuskany podany z boczkiem, kiełbasą i polędwicą /a właściwie z wędlinami zalegającymi w lodówce/ duszone z pomidorami i doprawione na pikantnie.

Artykuły na temat: groch łuskany z mięsem
  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...kotlety i pasty; komponuje się w zupach i z kapustą; zielony - do sałatek. Ekstrarada: łuskany groch (połówki), wystarczy moczyć 1-1,5 godz; zielony groszek natomiast nie wymaga moczenia(...) nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin. Groszek i groch Ma działanie zasadotwórcze. Wpływa nawilżająco na skórę. Wyjątkowa zaleta: regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie...

  • Rośliny strączkowe są jednym z zamienników mięsa. Czy można jednak wykluczyć mięso i zastąpić je tymi warzywami? Nie do końca… Czy bób, fasolka szparagowa, groch czy cieciorka zastąpią mięso?  Fot. 123RF.COM/PICSEL Rośliny strączkowe mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Bez pomocy innych produktów, nie są w stanie jednak całkowicie zastąpić mięsa w diecie. Dlaczego wartro zastanowić się nad wykreśleniem mięsa z diety? Sprawdź! >> Co takiego mają w sobie rośliny strączkowe?...

  • Nasz cel: Zdrowy układ krążenia!

    ..., otręby, ryż niełuskany). Ok. 15-20 proc. dziennej dawki kalorii (czyli 200-300 kcal) powinno zapewniać nam białko (pochodzenia zwierzęcego i roślinnego). Występuje ono m.in. w: chudym i półtłustym mleku(...).: otręby pszenne (42 g w 100 g), groch (15 g w 100 g). Zbawienna moc steroli i stanoli Są to związki, które skutecznie hamują wchłanianie cholesterolu w jelitach i zmniejszają jego stężenie we...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ..., to po prostu grochówka według tradycyjnego przepisu. A kuroniówka, którą wszyscy kojarzą za sprawą dziadka, ma tak naprawdę kilka receptur.  W zamyśle to miała być po prostu pożywna zupa, którą dałoby się nakarmić jak największą liczbę potrzebujących i - co najważniejsze - przygotować ją tanio, w warunkach polowych. Stąd też najodpowiedniejsza wydała się grochówka z kiełbasą i ziemniakami. Jedną...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Skarby ze strączka

    .... Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do(...). gulasz. Z soi produkuje się też sos sojowy, ser tofu i mleko sojowe - specjały kuchni Dalekiego Wschodu. • Ciecierzyca - to odmiana grochu o większych nasionach, podobnych do łuskanych orzechów...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Zdrowa dieta makrobiotczna

    ..., najlepiej tylko je blanszuj. Pamiętaj o tym, by jeść warzywa strączkowe: fasolę, groch, soję (i przetwory, np. ser tofu) oraz kiełki. Są źródłem białka (podobnego do białka występującego w mięsie) i wit...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...