• Informacje na temat:

    groch łuskany na zupę

Przepisy na temat: groch łuskany na zupę
  • Groch bez tajemnic

    ...swój intensywny kolor i będzie bardziej sprężysty. 2. Mus groszkowy może być oryginalnym dodatkiem do drugiego dania lub może zastąpić porcję ziemniaków. 3. Groch suszony najlepiej przed przygotowaniem zupy moczyć kilka godzin w przegotowanej wodzie. Jeśli jednak robisz zupę z ziarenek krojonych na pół, nie musisz go namaczać, tylko od razu wrzucasz do zupy. 4. Mus groszkowy możesz zrobić nie...

  • Jest, to zupka bardzo pyszna rozgrzewająca ,mocno sycąca

  • Zupa drwali

    Składniki na 8 porcji: - 2 l rosołu wołowego, - 3/4 szklanki fasoli, - 3/4 szklanki łuskanego grochu, - 1 jako, - 50 dag mieszanego mielonego mięsa, - 1/2 szklanki śmietany, - liść laurowy, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Groch i fasolę przebierz, opłucz. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na całą noc. Rano odcedź, dokładnie osącz na sitku. Włóż do dużego garnka, zalej rosołem. Dodaj...

  • Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na krem z grochu łuskanego. Była to totalna improwizacja, a wyszła lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Krem ma bardzo bogaty i głęboki smak, a boczek tylko go podkreśla i przyjemnie chrupie pod zębami. Mogę Wam obiecać niebo w gębie jeśli zdecydujecie się na zrobienie takiej zupy- kremu. ;)

  • Kremowa grochówka

    Składniki: 35 dag żółtego łuskanego grochu 6 szklanek bulionu warzywnego 1 cebula 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, biały pieprz gałka muszkatołowa 6 łyżek startego żółtego sera Przygotowanie: 1. Groch przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem około godziny. Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek...

  • Dawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego. Jest to groch GMO ,większy od tego na zupę grochową. Ale w tym wypadku nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza się ze mną i zajada z wielkim smakiem te małe pyszności!

  • Sprawdzony przepis na "Duszona kapusta z łuskanym grochem"

  • Smaczny pomysł na "Groch w kapuście"

  • Przepis wart wypróbowania: "Groch z kapustą i grzybami"

Artykuły na temat: groch łuskany na zupę
  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ..., to po prostu grochówka według tradycyjnego przepisu. A kuroniówka, którą wszyscy kojarzą za sprawą dziadka, ma tak naprawdę kilka receptur.  W zamyśle to miała być po prostu pożywna zupa, którą dałoby się nakarmić jak największą liczbę potrzebujących i - co najważniejsze - przygotować ją tanio, w warunkach polowych. Stąd też najodpowiedniejsza wydała się grochówka z kiełbasą i ziemniakami. Jedną...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Maria Banach: Strączki

    Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...kotlety i pasty; komponuje się w zupach i z kapustą; zielony - do sałatek. Ekstrarada: łuskany groch (połówki), wystarczy moczyć 1-1,5 godz; zielony groszek natomiast nie wymaga moczenia(...) nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin. Groszek i groch Ma działanie zasadotwórcze. Wpływa nawilżająco na skórę. Wyjątkowa zaleta: regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Skarby ze strączka

    .... Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do(...). gulasz. Z soi produkuje się też sos sojowy, ser tofu i mleko sojowe - specjały kuchni Dalekiego Wschodu. • Ciecierzyca - to odmiana grochu o większych nasionach, podobnych do łuskanych orzechów...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Zdrowa dieta makrobiotczna

    ..., najlepiej tylko je blanszuj. Pamiętaj o tym, by jeść warzywa strączkowe: fasolę, groch, soję (i przetwory, np. ser tofu) oraz kiełki. Są źródłem białka (podobnego do białka występującego w mięsie) i wit...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...