• Informacje na temat:

    grillowane bataty

Przepisy na temat: grillowane bataty
  • Pyszne dania na wzmocnienie po zimie

    Fasolka szparagowa, rukola, cukinia, bazylia, bataty lub słodka gruszka. Tak, to właśnie w tych produktach znajdziemy mnóstwo witamin, które dodadzą nam energii na cały dzień. Są doskonałym źródłem(...) bataty Sposób przygotowania Bataty dokładnie myjemy, kroimy na pół i solimy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie...

  • Szybkie i smaczne danie na obiad :)

  • Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem, śliwką kalifornijską na kaszy gryczanej niepalonej

    Sposób przygotowania Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem Bataty obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 20 minut na środkowej półce w temp 200 stopni. W czasie pieczenia ugotuj kaszę gryczaną niepaloną na sypko zgodnie z zaleceniami producenta (przeważnie około 20 minut). Ugotowaną kaszę i upieczone bataty przechowuj do...

  • Bataty przygotujemy bardzo szybko. Moja rodzina je bardzo lubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre danie.

  • Smaczne bulwy na naszym stole

    .... Ponadto topinambur poprawia przemianę materii i sprzyja utrzymaniu właściwej mikroflory jelit. Jest pomocny w profilaktyce nowotworów, chorób serca i nerek. Bataty są z kolei kopalnią błonnika, który(...) startego żółtego sera. Pyszne są grillowane lub pieczone, np. posmarowane masłem orzechowym. Z batatów i topinambura można też zrobić doskonałe, chrupiące frytki, a także placki podobne do ziemniaczanych...

  • Bataty upieczone z rozmarynem i tymiankiem dobrze smakują bez żadnych dodatków, ewentualnie tylko z odrobiną naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku. Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie batatów w formie dużych frytek.

  • Przepyszne, pełne smaku połówki batatów. Słodkawe, lekko sezamowe danie, idealne na wegetariański obiad. Do podania proponuję delikatny sos jogurtowy.

  • Nigdy w życiu nie jadłam batatów, aż do tego właśnie dnia, kiedy postanowiłam je zrobić jako dodatek do grilla..Żebyśmy wszyscy spróbowali, bo u mnie w domu nie było zwyczaju i nie ma jedzenia słodkich ziemniaków, tzw. batatów. I szczerze powiem.. Dupy mi nie urwało :) Może to nie moje smaki, ponieważ nie chodzi o samo nadzienie, ale o smak tego wszystkiego razem. Inni się zajadali i stwierdzili, że jest okej, tylko są mdłe w smaku. Ale według mnie są niesmaczne. Moje kubki smakowe się...

  • ziemniaki słodkie,dodatek do dań mięsnych,szybkie w przygotowaniu.

  • Prosty przepis na smaczną przekąskę lub na obiad.

Artykuły na temat: grillowane bataty
  • Wielkie grillowanie z batatami

    ...bezpośredniością. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów z batatów. Warto zaprzyjaźnić się z tym fascynującym warzywem akurat teraz, przed rozpoczynającym się sezonem grillowym. Czym właściwie są bataty(...) z Karoliny Północnej. Słodki smak batatów jest efektem bardzo powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który rozpoczyna się w momencie zbioru zbioru bulw z pola. Bataty są doskonałym...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Ziemniaki – jakie dla kogo?

    .... Bataty Bataty są polecane przy kłopotach z cukrem. Ziemniaki o słodkim, pomarańczowym miąższu mają niski indeks glikemiczny (IG 50). Zawierają sporo skrobi, po ugotowaniu i zjedzeniu nie podnoszą gwałtownie cukru we krwi, tak jak to dzieje się w przypadku tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Bataty mają sporo witamin (C, E, K, z grupy B: B1, B2, B6, kwasu foliowego) oraz beta-karotenu...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...

  • Lekka, nawadniająca dieta

    ...chleba, twaróg, rzodkiewka. Obiad: bataty, grillowany filet z kurczaka, szpinak. Kolacja: 2 kromki chleba, chuda wędlina i pomidor. Więcej w serwisie: Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za...

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Fot. 123RF/Picsel Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi....

  • Lato sprzyja chwilom relaksu na świeżym powietrzu i grillowaniu. To, co dla biesiadujących przyjemne, nie jest takim dla zdrowia i przede wszystkim dla żołądka. Tradycyjne potrawy z rusztu są tłuste i ciężkostrawne. Można je jednak zastąpić równie smacznymi i znacznie lżejszymi przekąskami. A czas oczekiwania na nie można aktywnie spędzić na świeżym powietrzu. Spożywanie posiłków w plenerze jest miłym urozmaiceniem dla codziennych, kulinarnych zwyczajów. Potrawy przyrządzane na grillu smakują...

  • Na temat grilla uzbierało się sporo mitów. Jedni uważają, że w ogóle nie powinno się grillować, inni - że to najlepszy sposób obróbki jedzenia. Kto ma rację? Czy osoby dbające o linię mogą grillować?     Fot. Martin Abegglen / Flickr Grillowanie tuczy. Mit! Samo grillowanie jest jednym z bardziej odchudzających sposobów na obróbkę żywności. Dzięki temu, że wytopiony pod wpływem temperatury tłuszcz po prostu ścieka, nie pozostając w mięsie, grillowanie jest bardziej dietetyczne od smażenia,...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • ...czyli steki wołowe w skorupce przyprawowej. Głównym składnikiem marynaty jest kumin (druga najbardziej popularna przyprawa na świecie). Najczęściej używana jest w kuchni wschodniej, ma mocny korzenny zapach. Fot. 123RF/Picsel Do przygotowania soczystych steków potrzebujemy: - steki z żebra wołowego - oliwa extra Vergin - kmin rzymski - ziarna kawy - chili - papryka - gruba soli - mielonego pieprz Wszystkie sypkie przyprawy należy zgnieść na proszek. Następnie dodać oliwe z oliwek i...