• Informacje na temat:

    grill dip

Przepisy na temat: grill dip
  • Dip do warzyw

    Składniki: 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki słodkiej śmietany 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry szczypta słodkiej mielonej papryki sól cukier do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj. Podawaj do surowych warzyw lub mięs z grilla.

  • Grecki dip ogórkowy, idealnie nadaje się nie tylko do dań z grilla, ale także świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych mięs czy nawet zwykłych kanapek. Dla nas koniecznie musi być mocno czosnkowy, ale jego ostrość zależy już od upodobań.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Sezon na grilla czas zacząć! Jak dla mnie nie ma grilla bez sosu czosnkowego ;)

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Dip majonezowo-miodowy to zdecydowanie mój ulubiony dip ;) Uwielbiam go jako dodatek do ryżu, shoarmy, czy grilla. Za sprawą miodu jest lekko słodki co świetnie się komponuje się z większością mięs. Na zdjęciu podany w towarzystwie indyjskich chlebków naan.

  • Składniki : 4 średnie ogórki kiszone lub zielone, 1/2 pęczka koperku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól, biały pieprz.

  • grillowane warzywka jako alternatywa dla mięsa a dla tych którzy nie wyobrażają sobie grilla bez mięsa jako pyszny dodatek :)

  • Frytki ziemniaczane z dipem żurawinowym

    Danie na letnie przyjęcie przy grillu.

  • Szybki i smaczny dip, idealny z chrupiaca bagietka lub innym chlebkiem

Artykuły na temat: grill dip
  • Warzywa i owoce z grilla

    Grillować to nie znaczy zawsze to samo... Dlaczego nie sięgnąć także po owoce i warzywa, które zwykle masz pod ręką? Smakują wybornie i nie tuczą!

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Pstrąg z grilla i nie tylko

    Ta jedna z najpyszniejszych i najzdrowszych polskich ryb jest też superłatwa w przygotowaniu. Idealna na wiosenną kolację lub grilla.

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...

  • Dania z grilla

    Z - na pozór- zwyczajnych grillowanych dań zrobiliśmy wykwintne przystawki.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Wielkie grillowanie z batatami

    Kuchnia południowych sanów obfituje w przepisy na sałatki i przystawki do dań z grilla.

  • Już w starożytności stosowano różne sposoby pieczenia mięsa - układano je na rozgrzanych kamieniach bądź pieczono na ogniu. Grill, jaki znamy, to jednak pomysł dosłownie ostatnich kilkudziesięciu lat. Fot. 123RF/Picsel Największe zasługi na polu grillowania mieli Indianie amerykańscy, którzy wymyślili pieczenie mięsa na drewnianej kratce ustawionej nad ogniem. Pomysł ten wykorzystał Amerykanin, George Stephen, który w latach 60. XX wieku skonstruował okrągły grill z metalową kratką w środku,...

  • Domowy sposób na Ajvar

    ...kremowej konsystencji, która pozwala zastosować Ajvar nie tylko jako dodatek do mięs i dań z grilla ale również jako dip do przekąsek, dodatek do sosów, kanapek, zapiekanek i pizzy.  Ajvar można podawać(...). Ajvar to także nieodłączny element udanego grilla, który urozmaici smak nie tylko kiełbasek, ale każdego rodzaju mięsa i dania z grilla. Z kolei Ajvar dodany do sosu czy gulaszu, nada potrawie...

  • Głodne kawałki Anthony'ego Bourdaina i legendarni The Ramones... Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Posłuchajmy przez chwilę Bourdaina: "Jedzenie" i "grzech" to dwa słowa, które przynajmniej w świecie anglojęzycznym - są od dawna nierozerwalnie ze sobą związane. Jedzenie jest strawą dla zmysłów, jedną z cielesnych rozkoszy, i kiedy człowiek wie, że za chwilę zje coś dobrego, w jego ciele zachodzą zmiany...